ДСБ: Решението на Мозер да преговаря с всички десни бави коалиция ОДС

Анастасия Мозер бламира решението на управителния съвет на БЗНС-Народен съюз (БЗНС-НС) от 15 януари и влиза в противоречие с желанието на собствените си местни структури за създаване на земеделска коалиция. Това се казва в декларация на Председателския съвет на Национално сдружение - БЗНС (НС-БЗНС). Документът бе разпространен в неделя по повод получения предния ден от лидерката на БЗНС-НС мандат за водене на преговори за коалиция със СДС, ДСБ, НС-БЗНС на Яне Янев, БЗНС на Герги Пинчев и други десни партии.

Недопустимо е да се подлага под съмнение, че името БЗНС се представлява от Георги Пинчев и че конгресите на БЗНС и НС-БЗНС са взели решения за създаване на коалиция Обединен БЗНС, се посочва в декларацията. Според Политическия съвет на НС-БЗНС единствено възможният път за обединение е създаване на коалиция Обединен БЗНС, чиято основа да станат трите големи земеделски съюза.

Заместник-председателят на ДСБ Веселин Методиев пък коментира, че решението на Управителния съвет на БЗНС-НС да продължи разговорите си за широка дясноцентристка коалиция забавя идеята за създаване на коалиция ОДС. Но това е техен вътрешен дебат и ние трябва да го уважаваме, каза Веселин Методиев.

В неделя той и Стойчо Кацаров от националното ръководство на ДСБ участваха в регионално събрание на партията в Сливен, което ще избере предизборен щаб, регионален арбитраж и регионален координатор. Ден по-рано пък в София бе учредена градска организация на партията. За неин председател бе избран д-р Атанас Кондурджиев, а членове на съвета станаха Борис Станимиров, Валентина Наумова, Вили Лилков, Димитър Бъчваров и Евдокия Манева. Докторът по неутронна физика Вили Лилков беше избран за председател на предизборния щаб на ДСБ - София.

В приетата от учредителна декларация се посочва, че създаването на организацията е акт на съпротива срещу опитите за рекомунизация на страната.

В словото си лидерът на ДСБ Иван Костов каза, че партията му има воля за излизане от бедността и бързо нарастване на доходите и заетостта и че ДСБ е реална политическа алтернатива на БСП и НДСВ. Той се обяви против претенциите на Симеон Сакскобургготски за втори мандат. "Липсва политическа смелост за завършване на реформата на досъдебното производство, нараства на корупцията по високите етажи на управлението на страната, отслабват държавните институции. По време на мандата в страната бяха извършени 40 гангстерски убийства, а мутрите отново шетат безнаказано", заяви Костов.

Като първа крачка за дясно-центристка коалиция определи лидерът на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски решението на БЗНС-НС да се коалира предизборно със ССД и ВМРО. ССД ще подкрепи опитите за обединение на останалите реално съществуващи земеделски партии. Свободните демократи отново декларираха, че са за по-широка дясно-центристка коалиция.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?