ДСБ: Румен Петков да каже за Русия, Маджо и "Овчаров - Александров”

По повод избухналите през последните седмици скандали с участието на МВР, ДСБ  настоява на следващото си заседание вътрешната парламентарна комисия да изслуша министърът на вътрешните работи Румен Петков. „Поканата” до политическия ръководител на МВР е отправена писмено чрез председателя на комисията Николай Свинаров, съобщи във вторник депутатът от ДСБ Атанас Атанасов.

По думите на бившия шеф на контраразузнаването при посещението си в Русия в края на март Румен Петков е подписал споразумение с Федералната служба за сигурност за „съвместни оперативни действия”.

При посещението на Румен Петков в Москва, БНТ съобщи, че министърът и директорът на руската Федерална служба за сигурност ген. Николай Патрушев са се  договорили да формират обща работна група за гарантиране на сигурността на петролопровода Бургас - Александруполис.

Тогава руското контраразузнаване изцяло е споделило оценката на българските спецслужби, че тръбата ще е потенциална терористична заплаха.

Два дни по-късно, при завръщането  си в София, вътрешният министър заяви, че е абсурдно  „чужди служби, а не българските, да са ангажирани с охраната на частта от петролопровода Бургас - Александруполис, която минава през нашата територия”.

Ние искаме да знаем дали това споразумение защитава българските национални интереси и дали не представлява заплаха за българската национална сигурност, мотивира се Атанасов.

Скандалът „Овчаров - Александров”, избухнал покрай разследването на столичната „Топлофикация”, е другият повод за поискания парламентарен контрол от групата на ДСБ. 

Искаме да знаем дали информацията, която изтече в публичното пространство, е събрана със специални разузнавателни средства от службите на МВР, и дали няма злоупотреба с тази информация с цел манипулация на общественото мнение, заяви депутатът.

От ДСБ настояват и министърът да даде обяснения за безпрецедентните мерки за сигурност при разпита на Младен Михалев – Маджо в Съдебната палата.  "Искаме да знаем дали те не са били за осигуряване на комфорт на известен подземен бос, който е и приятел на вътрешния министър", каза Атанас Атанасов. По думите му в България е публично известно, че Румен Петков и Маджо са приятели.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?