ДСБ с по-голям шанс за парламента от Софиянски и нововремци

Демократи за силна България на Иван Костов с по-големи шансове да влезе в бъдещия парламент в сравнение с партията на Стефан Софиянски - Съюз на свободните демократи, и отцепилите си от НДСВ нововремци. Това сочи социологическо проучване на агенция АФИС от периода 1-7 ноември 2004 г. По поръчка на БСП са допитани 13 095 български граждани в цялата страна

Ако вотът е днес, хората на Костов ще получат подкрепата на 2,2 на сто от хората. Зад ССД застават 1,9 процента, а за "Новото време" биха гласували 1,8 на сто. При максимална мобилизация на електората, тези формациите могат за получат съответно 5,6 и 4 процента.

Най-близо до депутатските банки в Народното събрание е ДСБ, което има силно мобилизиран твърд електорат, смята социологът Юрий Асланов. "Г-н Костов трудно печели нови привърженици, но стори ли това веднъж - не ги губи", коментира той.

Според данните БСП категорично води в предпочитанията на хората. 25,6 на сто от тях биха гласували за социалистите, ако изборите са днес. Това ще донесе на левицата 112 мандатни места в парламента. Интересно е, че столетницата категорично печели нова подкрепа в големите градове, а губи такава в малките населени места. Точно обратна е тенденцията при управляващата НДСВ. Патрията на Симеон Сакскобурггатски вече има повече привърженици в малките населени места, отколкото в големите селища.

Жълтите печелят двойно по-ниска подкрепа от червените - 12,4 на сто. След НДСВ са СДС с 9,9 на сто и ДПС - със 6,8%. За други формации биха гласували 8,3 на сто. Броят на негласуващите е 37 на сто.

Социалистите с победа в столицата

БСП би спечелила подкрепата на 23,3 на сто от софиянци. 14,4 на сто от столичани са за НДСВ, 8,9% - за СДС. ДПС традиционно отбелязва символичен процент от 0,5 в София. 39,1 на сто от софиянци не биха отишли до урните, а 13,8 ще подкрепат други политически формации.

Нетипичното лидерство на БСП в София Асланов обясни с разцеплението на десницата. 6 на сто от софиянци демонстрират изрично пристрастие към ОДС, независимо че тази формация не е било посочена в допитването.

Социалистите имат скрит резерв от 3,8 на сто, НДСВ би могло да мобилизира още 3,6 на сто от електората, 3,1 процента са допълнителните възможностите на СДС, резервът на Доган е най-малък - 0,8%.

Против социалистите са 19,1 на сто, срещу НДСВ - 8,2 на сто, 21 на сто не биха пуснали глас за СДС, 10,2% са противниците на ДПС.

Малко хора са за ляво-центристка коалиция

26,9 на сто от електората не биха подкрепили коалиция по принцип. Склонни да гласуват за лява коалициа са 21 на сто от гражданите, за ляво-центристка - 5,8%. За дясно-центристко обединение биха гласували 8 на сто. 10 на сто от хората са за дясна коалация.

54,2 на сто не биха подкрепили нова формация, 12,6 обаче са отворени за подобна авантюра. Тези цифри отговарят на въпроса каква подкрепа би получила сформирана преди вота партия. Според Юрий Асланов обаче нагласите са разпиляни в твърде голям диапазон - от Бойко Борисов до Биг Брадър. Надали ще се случи ново чудо на изборите, каза социологът.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: