ДСК и СИБанк финансират с 80 млн. лв. довършването на общинските европроекти

ДСК и СИБанк финансират с 80 млн. лв. довършването на общинските европроекти

ДСК и СИБанк ще отпуснат 80 млн. лв. револвиращ кредит на фонда за местно самоуправление ФЛАГ. Средствата ще бъдат използвани за довършване на общински проекти по оперативните програми "Околна среда" и "Регионално развитие" за 2007 – 2013 г. Това съобщи Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Банка ДСК ще предостави револвиращ кредит от 40 млн. лв. Тя е била единствения кандидат за тази обособена позиция. Заемът се предоставя срещу 4.47 млн. лв. лихва без ДДС.

СИБанк ще отпусне 20 млн. евро срещу 1.12 млн. евро лихва без ДДС. Белгийската банка е спечелила с по-добрата си оферта срещу другия кандидат "Хипо Ное Групе Банк", които са предложили цена от 1.37 млн. евро без ДДС.

Предстои договорите с избраните изпълнители да бъдат подписани, е посочено в съобщението.

Набраните 80 млн. ще бъдат използвани за мостово финансиране на междинни и окончателни плащания и за финансиране на собственото участие на общините в проектите по оперативните програми. До края на годината всички договорени проекти от изминалия програмен период 2007 -2013 г. трябва да бъдат приключени е разплатени.

Най-много финансиране ще се отпусне за довършването на водните проекти. Към момента като рискови са определени 11, изпълнявани по програма "Околна среда". При тях част от компонентите им няма да могат да приключат до края на годината, обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева. Още три са рисковите проекти в сектор "отпадъци".

Рисковите проекти по програма "Регионално развитие" са 33, като най-големият от тях е Северната скоростна тангента на София, каза зам.-министърът на регионалното развитие Деница Николова.

С новите два заема капиталът на фонд ФЛАГ ще достигне 320 млн. лв. от които 226 млн. лв. са привлечен капитал.

Основни кредитори на фонда са Европейската банка за възстановяване и развитие с "УниКредит" и "Хипо Ное Групе Банк", като участници в синдикиран заем, "УниКредит Булбанк" и новите кредитори - ДСК и СИБанк.

Фонд ФЛАГ е добър пример за т.нар. ливъридж ефект (leverage effect) – привличане на частни капитали за реализиране на публични проекти.

Фонд ФЛАГ беше създаден по идея на покойния бивш зам.-министър на регионалното развитие Димчо Михалевски като инструмент за подпомагане на българските общини при реализацията на европейски проекти.

От 2009 г. до март 2015 г. ФЛАГ е финансирал успешно 782 проекта и е предоставил кредити за 882 млн. лв. Подкрепени са проекти за 3.39 млрд. лв. на 193 български общини. От предоставените заеми 474 или 60% са за финансиране на проекти по програма "Регионално развитие".

С цел да се осигури добро финансиране за следващия програмен период, фондът подаде документи и беше избран да бъде представен на Петата глобална инфраструктурна среща в Базел, която се проведе на 27 и 28 май. Форумът е посветен на насърчаване на частното финансиране в инвестиции за устойчива инфраструктура. Проектът ФЛАГ беше оценен между десетте най-добри, представени на тазгодишния престижен форум.

Споделяне

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?