Два пъти повече европари за инфраструктура след 2014 г.

Няма да има отделна програма за най-бедния регион в Европа - Северозападния

Томислав Дончев

Близо два пъти повече ще са парите за пътища, магистрали и ВиК инфраструктура за следващия планов период 2014 – 2020 г. спрямо настоящия. Това стана ясно от думите на министъра по еврофондовете Томислав Дончев по време на конференция “България и многогодишната финансова рамка на ЕС за 2014 – 2020 г.”. Форумът беше организиран от Института за икономическа политика и фондация “Ханс Зайдел” в София.

 

България може да разчита на 17.1 млрд. лева безвъзмездна помощ, а заедно с националното съфинансиране средствата ще надхвърлят 20 млрд. лв. Това е с около 4.5 млрд. лева повече спрямо настоящия програмен период. Очакванията са бюджетът на ЕС да бъде около един трилион евро за 2014 – 2020 г.

От кохезионния фонд ще дойдат 30% от средствата. Това са около 6 млрд. лв., които ще отидат за строителство на магистрали, жп линии и водния сектор. В момента сумата е 3.4 млрд. лева.

Средствата за образование, обучения на работещи и безработни и социално включване ще дойдат от Европейския социален фонд и са 18% или около 3.6 млрд. лева.

Най-много средства в България ще дойдат от Европейския фонд за регионално развитие – 52%, което е около 10.4 млрд. лв. Половината от тези пари ще отидат за нисковъглеродна икономика, иновации и за малкия и среден бизнес. Останалите са за мерки за развитие на градовете и регионите.

Списък с проекти сменя програмата за Северозападна България

Списък с проекти вместо отделна програма за най-бедния регион в Европа – Северозападния, предвижда рамката на България за следващия програмен период, каза министър Дончев. Това е последното решение засега.

Допреди месец вариантът е бил да има отделна програма, но минусите се оказали повече. Най-същественият от тях е от перманентен политически натиск кои проекти да се реализират по тази програма, което ще доведе до нейното изкривяване, смята Дончев.

В списъка с проекти ще попаднат тези, които трябва да се реализират. В инфраструктурата това са част от жп линията София – Видин, както и скоростният път между Ботевград и Монтана.

Добрата новина за западналия регион е, че Европа променя политиката на сближаване и най-бедните региони ще се подпомагат приоритетно, за да догонят останалите, каза Зинаида Златанова, ръководител на представителството на Европейската комисия в България.

В търсене на точната рецепта и брилянтната кройка

Финансовата рамка на България за 2014 – 2020 г., както и отделните оперативни програми с приоритетите ще са ясни в края на годината, обеща министър Дончев. По думите му в момента се търси “точната рецепта” или “брилянтната кройка” за страната.

С днешна дата плановете са 7-те оперативни програми да бъдат намалени на шест или пет. Със сигурност отпада програмата “Техническа помощ”.

Дискусионни засега остават въпросите дали да има отделна програма “Околна среда” или да се слее с “Регионално развитие”. Другата програма под въпрос е “Административен капацитет”.

След като се изчистят въпросите ще има парламентарен дебат. Целта е решението за бъдещата финансова рамка на България за следващия програмен период да бъде взето с политически консенсус, каза министър Дончев.

Причината е, че през лятото на 2013 г. ще има парламентарни избори. И тези, които дойдат на власт, да не тръгнат да правят експерименти, а да имат един готов продукт, около който са се обединили всички политически сили.

Европа планира нови данъци, България е против

За следващия планов период Европейският съюз планира да въведе два нови данъка – върху финансовите транзакции и осъвременен ДДС, каза Зинаида Златанова.

България е против въвеждането и на двата данъка. Осъвремененият ДДС е единна ставка по ДДС за всички страни членки. Сега страната ни има един от най-ниските данъци в тази посока.

Очакванията са двата нови данъка да осигурят половината от приходите в европейския бюджет, като в същото време ще се намалят вноските на страните членки с около една трета от сегашните, изтъкна Зинаида Златанова.

България за първи път участва в изготвянето на финансовата рамка на бюджета на Европейския съюз. През 2006 - 2007 г. страната ни беше само наблюдател и нямаше право на глас.

В правителството обаче продължава напрежението около това кой да представя страната при преговорите по кохезионната политика на ЕС. Спорът е между министрите по еврофондовете Томислав Дончев и на финансите Симеон Дянков. Правителственото решение беше взето на подпис преди повече от месец и в момента е на арбитраж при премиера Бойко Борисов след като двете страни не са стигнали до споразумение.

С министър Дянков нямаме търкания, а професионална дискусия по редица теми, включително и спор по някои, каза министър Дончев по повод различията с колегата си.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?