Два влака се сблъскаха челно в Швейцария, загинал е един от машинистите, 26 ранени

Два влака се сблъскаха челно в Швейцария, загинал е един от машинистите, 26 ранени

Два влака се сблъскаха в швейцарския град Гранж-пре-Марнан, в кантона Во в понеделник вечер. При сблъсъка е загинал машинистът на един от влаковете, ранени са 26-има от 46-те пътници.

Катастрофата станала около 19 ч. местно време между два влака - идващ и отиващ за Лозана.

Най-вероятната причина за катастрофата е грешка на единия машинист, който не е спазил сигнализацията на семафора. "Приоритетната версия е неспазването на светлинната сигнализация от машиниста на влака, който е идвал от Пайерн", каза на пресконференция днес говорителят на полицията в кантона Во Жан-Кристоф Сотерел, цитиран от Франс прес.

Сблъсъкът е бил толкова силен, че локомотивите са останали заклещени един в друг, отчасти повдигнати от релсите. Полицията смята, че не е изключено един пътник да е загинал и тялото му да е все още в смачканите останки.

Повечето от 26-та ранени пътници вече са напуснали болниците, в които бяха откарани след инцидента. Двама възрастни и едно дете са все още хоспитализирани, но без опасност за живота.

Засега единствената потвърдена жертва на катастрофата остава машинистът на влака, който е идвал от Лозана. По данни на полицията той е французин на 24 години, който жевеел в близкия град Пайерн.

Машинистът на другия влак, който е 54-годишен швейцарец, е оцелял, тъй като точно преди сблъсъка е побягнал към другия край на влака. Именно за него се смята, че е причинил катастрофата като е задвижил композицията при забранителен сигнал на семафора.

Гарата на Гранж-пре-Марнан разполага само с един коловоз, по който се разминават влизащите и излизащите влакове.

Железопътната линия, на която стана инцидентът между градовете Пайерн и Мудон, остава затворена за неопределено време.

Новината за произшествието идва близо седмица след зловеща катастрофа в Испания, отнела живота на близо 80 души и две седмици след железопътна катастрофа във Франция, отнела живота на 7 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят