Влакова катастрофа в Испания отне живота на 80 души

Превишена скорост на остър завой е основната версия за кървавия инцидент

По последни данни 80 души загинаха, а 178 са ранени при дерайлирането на влак близо до Сантяго де Компостела в Испания, съобщиха световните агенции. Инцидентът, който е най-сериозният в Испания за последните 40 години, е станал на остър завой по линията между Мадрид и галисийския град Ел Ферол, като се предполага че причината е превишена скорост. Испанските власти започнаха разследване срещу машиниста на влака.

Някои от ранените и загиналите още не са разпознати, но спасителите не очакват да открият повече тела сред останките.

В Испания бе обявен тридневен траур, а автономната област Галисия се готви за седемдневен траур в памет на загиналите.

При инцидента всички вагони са дерайлирали, един от двигателите се е запалил, а един от вагоните е бил изхвърлен на 15 метра. Вагоните са се разцепили или са се струпали един върху друг. Очевидци съобщават, че са чули силна експлозия, подобна на гръмотевица.

Телевизионни кадри показаха четири преобърнати вагона, от които поне един е напълно разкъсан, а от композицията се издига дим. “Сцената на катастрофата е като в дантевия ад. Един вагон е разкъсан и има трупове по релсите“, каза президентът на област Галисия Алберто Нуньес Феихоо в един от първите си коментари след инцидента.

Очевидец разказа, че влакът е започнал да се преобръща при завой. “Изтъркаляхме се няколко пъти и вагоните се натрупаха едни върху други", каза той.

Властите на Галисия обявиха акция по доброволно кръводаряване, за да се гарантира, че ще има достатъчни запаси за кръвопреливане на пострадалите от катастрофата. Сред ранените има граждани на САЩ и Великобритания. До момента няма данни за пострадали български граждани.

Държавният секретар за транспорта Рафаел Катала заяви, че вероятната причината за катастрофата е свързана с превишена скорост - теза, която се тиражира и от испански медии. Той обаче каза, че трябва да се изчакат резултатите от разследването.

Президентът на Ренфе напомни, че отсечката, в която се е случила злополуката, е имала ограничение на скоростта до 80 км/ч. В същото време в запис на комуникации от влака се говори за скорост от 190 км/ч, а в. "Мундо" споменава за скорост от 220 км/ч.

"Надявам се да няма жертви, защото ще ми тежат на съвестта", заявил машинистът в записа, цитиран от "Паис". Той признал, че влязъл в опасния завой със 190 км/ч.

Инженер, огледал мястото на катастрофата, смята, че причината не е само в скоростта. Вероятно и друго е допринесло за трагедията. Отсечката предизвика критики още при пускането ѝ в експлоатация през 2011 г. поради прекалено острия завой. Досега високоскоростната испанска влакова мрежа, създадена през 1992 г., не е имала тежки катастрофи.

Говорител на испанската железопътна компания Ренфе съобщи, че за причините на катастрофата се води разследване. "Трябва да изчакаме, скоро ще знаем каква е била скоростта, когато анализираме черните кутии на влака", каза той. Според компанията влакът не е имал никакъв технически проблем и дори е преминал техническа проверка сутринта преди инцидента.

Катастрофата е станала снощи в 21 часа местно време преди днешните чествания на празника на Свети Яков (Сантяго), светията на галисийците. Местните власти отмениха всички предвидени празненства. Испанският крал Хуан Карлос и принц Фелипе прекратиха официалните си ангажименти.

Испанският премиер Мариано Рахой свика извънредно заседание на правителството и посети мястото на катастрофата.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?