Два златни медала за България на световното по щанги за кадети

Стефчо Христов - световен шампион за кадети в категория 73 кг

България спечели две титли на световното първенство по вдигане на тежести за кадети до 17 години в Лас Вегас, съобщи Българската федерация по вдигане на тежести.

Първото злато за страната ни донесе Карлос Насар в категория до 73 кг. Той постигна  двубой от 291 кг.

Българинът започна много мощно още в изхвърлянето като премина без грешка през 123 кг, 127 кг и 130 кг. Това му отреди второ място в движението след узбека Азадбек Нариманов със 133 кг. В изтласкването Карлос бе записал стартова тежест 150 кг, но я увеличи на 154. В първия си опит не успя, но във втория се справи, а за титлата определящи се оказаха 161 кг. Те не бяха по силите на узбека, но българинът ги закова над главата си. Това му донесе златните медали в движението и в двубоя.

Карлос Май Хасан Насар е възпитаник на школата в Червен бряг с личен треньор Илиян Илиев. Миналата година Насар стана европейски шампион в категория до 69 кг при 15-годишните. Баща му е ливанец.

Втората титла спечели Стефчо Христов в категория до 102 кг с общ резултат в двете движения от 315 кг.

В изхвърлянето Христов не успя на старта със 140 кг, но във втория опит се поправи и с третия си осигури победа в движението със 145 кг. В изтласкването българинът записа три успешни опита на 160 кг, 165 кг и 170 кг.

Стефчо Христов е представител на варненската школа с треньор Живко Николов, състезател на НСК Титан. Той е по-малкият брат на Христо Христов, който стана младежки олимпийски вицешампион от Буенос Айрес 2018 г.

Третият български представител на първенството беше Георги Йочев, който зае пето място в категория до 89 кг.

Българинът стартира с три успешни опита в изхвърлянето- 115 кг, 120 кг и 123 кг, което му отреди шесто място преди второто движение. В изтласкването Йочев не успя в първия си опит на 150 кг, но след това се поправи със 151 кг и завърши с успех на 154 кг. Това му отреди двубой от 277 кг, който му донесе пето място в крайното класиране на категорията. Световен шампион стана Али Юсеф Алотман от Саудитска Арабия с  307 кг двубой.

Споделяне

Още от Спорт

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?