Двадесет от най-богатите хора в света загубиха 11 млрд. долара за един ден

Двадесет от най-богатите хора в света загубиха 11.3 млрд. долара заради спада в котировките на акциите на световните борси във вторник, 6 март. Това съобщи "Блумбърг" като се позова на собствени сметки.

Най-големи загуби понесе ръководителят на най-голямата стоманодобивна компания в света "Акселор Митал" (Arcelor Mittal) Лакшми Миттал (Lakshmi Mittal). Състоянието му е спаднало с 918 милиона долара.

Президентът на инвестиционния фонд "Бъркшир Хатауей" (Berkshire Hathaway) Уорън Бъфет, наречен за безпогрешните си прогнози Оракула от Омаха, е загубил 407.3 млн. долара. Състоянието му се е понижило до 43.9 млрд. долара.

Собственикът на компанията за продажба на луксозни стоки "Луи Вюитон" (Moet Hennessy Louis Vuitton) Бернар Арно (Bernard Arnault) и притежателят на контролния пакет в европейската компания за търговия на дребно Inditex Амансио Ортега (Amancio Ortega) понесоха обща загуба от 1.2 млрд. долара.

Създателят на "Майкрософт" Бил Гейтс се лиши от 805.4 млн. долара. Състоянието му "слезе" до 61.3 млрд. долара.

Много загубиха производителят на шоколад Ferrero Мишел Фереро (Michele Ferrero) и ръководителят на казино Las Vegas Sands Шелдън Аделсън (Sheldon Adelson). Състоянието на Аделсън е намаляло със 765.5 млн. долара.

Във вторник индексът "Стандард енд Пуърс 500" (Standard & Poor’s) се понижи с 1.5%. Борсите в Европа спаднаха с 1.8-3.6%. На фондовите пазари негативно влияние оказа статистиката за еврозоната, според която брутният вътрешен продукт (БВП) в региона се е понижил с 0.3% през четвъртото тримесечие на миналата година. Инвеститорите са изпълнени с недоверие и към плана за преструктуриране на дълговете на Гърция.

"Блумбърг" отчита всеки ден състоянието на двайсетте най-богати хора на планетата.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?