Двама френски журналисти са изчезнали в Сирия

Френското радио Европа-1 потвърди тази сутрин, че от 24 часа е загубило връзка с двама негови журналисти, които били на път към сирийския град Алепо, предаде Франс прес.

"Става дума за Дидие Франсоа, старши репортер в редакцията с опит в кризисни райони и Едуар Елиас, фотограф", уточни Европа-1 в съобщение за АФП. Радиото поддържа постоянна връзка с френските власти, които правят всичко възможно, за да получат информация за журналистите.

Френският президент Франсоа Оланд поиска незабавно освобождаване на двамата френски журналисти.

"Настоявам тези журналисти да бъдат незабавно освободени, защото не представляват никоя държава. Те работеха, за да може светът да получава информация. Загубихме връзка с тях, но не знаем точно какво се е случило", каза Оланд на пресконференция в Токио с японския премиер Шиндзо Абе.

Междувременно бе съобщено, че италианският журналист Доменико Куирико, който изчезна в Сирия преди два месеца, е жив и е разговарял по телефона със своята съпруга. Това предадоха световните агенции, като се позоваха на вестника, за който той работи.

61-годишният Куирико е военен кореспондент ветеран. Той работи за торинския вестник "Стампа". Куирико влязъл в Сирия от Ливан на 6 април, за да отразява гражданската война. Връзката с него бе прекъсната три дни по-късно.

Куирико е в добро здраве. Негови колеги от вестник "Стампа" изразиха надежда, че той ще се върне скоро в Италия. Куирико бе отвлечен заедно с още трима италиански журналисти в Либия по време на бунта, с който бе свален от власт Муамар Кадафи през 2011 г. Шофьорът им бе убит при атаката, а четиримата италианци бяха освободени два дни по-късно.

Четирима италиански журналисти бяха отвлечени в Сирия през април и пуснати след малко повече от една седмица.

Споделяне

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?