Двама министри си делят е-правителството

Един от топ приоритетите на президента Росен Плевнелиев – електронното правителство, ще бъде поделено между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) и назначеният “специален министър”. Това стана ясно при предаването на властта в транспортното министерство.

Плевнелиев назначи Роман Василев за специален министър за електронното правителство с основна задача да координира действията на всички в държавата и да се изработи и приеме интегриран национален план за електронно правителство. Целта е да не се работи на парче и гражданите и бизнеса да се редят на опашки пред гишетата, а да се подобри значително бизнес средата и да се намали видимо корупцията, мотивира решението си Плевнелиев.

МТИТС ще продължи да изпълнява двата проекта за електронно управление, които се финансират по оперативна програма “Административен капацитет”, заяви новият транспортен министър Кристиан Кръстев. Той дори посочи, че е предложил Валери Борисов, който отговаряше в предишния кабинет за електронното правителство, да остане на поста си зам.-министър, но окончателното решение ще е на премиера Марин Райков.

Кръстев посочи, че ще работят съвместно и в партньорство със специалния министър за електронното правителство.

“Нямам коментар за министъра, който ще поеме електронното правителство и не мога да кажа кой знае какво по тази тема. За мен също е изненада”, каза досегашният транспортен министър Ивайло Московски. Той допълни, че министерството никога не е работило само по темата електронно правителство, а за цялостно електронно управление. “Електронното правителство е малка част от електронното управление. Надявам се там също да има приемственост”, допълни Московски.

Кабинетът на новия специален министър Роман Василев ще бъде в Министерския съвет. Премиерът Марин Райков посочи, че електронното правителство е една изключително тежка и сложна задача, по която трябва да бъдат направени много неща. Трябва да ускорим този процес, каза Райков при представянето на Роман Василев. Той е възпитаник на университета Чинхуа в Пекин, владее английски, японски, китайски. От тази гледна точка е мост към новите бързо развиващи се пазари, посочи Райков. На Роман Василев не му беше дадена думата да каже какво точно смята да прави.

Електронното управление беше един от въпросите, които още в началото на мандата на Плевнелиев стана ясно, че имат различно виждане с кабинета Борисов. Плевнелиев настоя за създаването на самостоятелна агенция и дори отделен министър, който да се занимава само с този въпрос, за да се ускори реализацията. Вместо това Борисов отговори със съвет за електронното управление, който председателстваше.

Споделяне

Още от България