Двама руснаци убити при въоръжено нападение в Ирак

В Ирак двама руски електротехници бяха убити, а петима - ранени при нападение на автобуса, в който пътували, съобщи говорителят на руското външно министерство Александър Яковенко, цитиран от Франс прес.

Автобусът на енергийната компания Интеренергосервиз е бил обстрелван в сряда сутринта. При нападението са загинали и двама иракчани.

Руски гражданин, служител на същата компания, бе убит край Багдад на 10 май, когато други двама негови колеги бяха отвлечени. Заложниците бяха освободени седмица по-късно.

Руският телевизионен канал Россия съобщи, че последното въоръжено нападение близо до Багдад станало пред очите на полицията.

Според телевизията нападението е станало в осем сутринта близо до ТЕЦ Дора, за където пътувал автобусът със специалистите от Интеренергосервиз. Когато те доближили портала на станцията, по тях бил открит огън от автоматично оръжие. Очевидци са заявили, че по автобуса стреляли местни жители, които веднага след нападението се скрили в автомобили.

През последните дни руската компания Интеренергосервиз премести почти всичките си служители, които живеят в града, на територията на обекта, за да повиши тяхната сигурност. На 26 май е трябвало да бъде превозена последната група от 13 човека.

Както съобщава телевизия Россия, позовавайки се на представител на Интеренергосервиз в Багдад, "ръководството на компанията смята, че някой е заинтересован от това Интеренергосервиз да излезе от иракския пазар на работници и технологии".

Вече е прието решение за евакуация на оставащите служители от Ирак в Русия, като се подготвя специален полет. Говорителят на руското външно министерство отново припомни нееднократните предупреждения, включително и към ръководството на Интеренергосервиз, че ситуацията в Ирак е крайно нестабилна и коалиционните власти не могат да обезпечат нужната сигурност, поради което пребиваването в Ирак при тези условия е съпроводено с "най-сериозни рискове".

Отговорност за убийството на един служител от компанията и отвличането на другите двама на 10 май пое групировката Армия на победоносната секта. След като двамата заложници бяха освободени на 17 май, единият реши да остане в Ирак до приключването на обекта. Другият се върна в Русия и каза, че ще помнят похитителите си само с добро и че той и колегата му били отвлечени по погрешка, защото иракчаните ги смятали за американци.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?