Двама тежко ранени в инциденти на жп прелези с коли, пресичащи при забрана

Двама тежко ранени в инциденти на жп прелези с коли, пресичащи при забрана

Двама души са били тежко ранени след като колата, в която са пътували, е пресякла жп прелез въпреки спуснатите бариери и светлинния сигнал и е било ударена от влака. Инцидентът е станал в района на гара Костинброд в петък вечерта, а само ден по-късно край гара Лакатник при сходни обстоятелства е бил ударен друг лек автомобил, съобщиха от Националната компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), която припомни на шофьорите да спазват правилата за пресичане на жп прелези..

В петъчния инцидент, на жп прелез с редовно задействана електрическа бариера и светлинна сигнализация край Костинброд, лек автомобил е тръгнал да преминава през релсите, изпреварвайки останалите чакащи на бариерата автомобили. Колата е била ударена от идващия от Драгоман и пътуващ за Волуяк товарен влак на БЖК и изхвърлена от релсовия път. Тежко са били ранени 20-годишната водачка и нейният 24-годишен спътник, а движението на влакове е било спряно за повече от час.

Ден по-късно – отново привечер, на прелез край Лакатник, отново неправилно пресичащ жп прелез лек автомобил е бил ударен от пътнически влак на БДЖ, но за ранени не се съобщава.

От НКЖИ съобщават, че от началото на годината до 16 декември инцидентите с автомобили на жп прелези са 22. Загиналите с тези катастрофи са петима, а девет са били ранени. Спрямо 2016 г. има ръст на този тип произшествия, които тогава са били 17, загиналите са четирима, а ранените – шестима.

Във връзка с наближаващите коледно-новогодишни празници и засиленото движение по пътищата, за да се намали вероятността от подобни инциденти, НКЖИ е изработила листовки с правилата за преминаване през железопътни прелези, регламентирани в Закона за движение по пътищата.

Листовките ще бъдат раздавани на прелезите с прелезопазачи в страната.

"Всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници. Инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт, и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори", посочват от НКЖИ.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?