Двама висши служители на просветното министерство уличени за изтичането на матурата

Двама високопоставени служители на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) са заподозрени за изтичането на темите от матурата по български език и литературата, обяви в понеделник министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.

По думите му обаче на тях не може да бъде търсена наказателна отговорност, а само дисциплинарна, тъй като няма такава възможност в закона. Той посочи, че двамата служители не са имали пряк достъп до темите, но въпреки това са ги научили.

По-късно просветният министър Сергей Игнатов заяви, че ще коментира, когато получи окончателния доклад от ГДБОП по случая. Заместничката му Милка Коджабашиева каза, че в МОМН не е постъпвала информация за разследването. Тя увери, че за ръководството на министерството е важно да се знае какво точно се е случило с информацията за темите от матурата, за да се вземат мерки за защита за предстоящата сесия на държавните зрелостни изпити в края на август и в началото на септември.

Досега за виновник за изтичането на темата е сочен Красимир Лефтеров, главен счетоводител в Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства към МОМН. Предполага се, че Лефтеров е научил темата за матурата при прехвърлянето ѝ на брайлова азбука.

Темата, която се падна на матурата на 14 май, беше "Силата на словото в одата "Левски" от Иван Вазов". Тя и още два варианта обаче бяха коментирани предната вечер в интернет форуми. От министерството и досега отказват да потвърдят дали другите две теми, останали запечатани, са именно коментираните във форума - “Да се завърнеш в бащината къща" на Димчо Дебелянов и “Магията в любовта“ във “Ветрената мелница" от Елин Пелин.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?