Две фирми осъдиха България за 48 000 евро в Страсбург

Две фирми осъдиха България за 48 000 евро в Страсбург

Две български фирми осъдиха държавата за общо 48 000 евро в Европейския съд по правата на човека в Страсбург заради проблеми в закона, които са довели до значителни щети и накърняване на правото на справедлив процес.

 

Казусът е от 2005 година, когато българска компания, занимаваща се с търговия с лекарства, прави поръчка за доставка на медикаменти към друга частна фирма, разказа пред Mediapool адв. Михаил Екимджиев, който води делото пред съда в Страсбург. Компанията поръчител е получила лекарствата и е платила добросъвестно за тях.

 

По-късно обаче започва производство за обявяване в несъстоятелност на компанията доставчик. Накрая тя е обявена във фалит заради натрупани огромни дългове. Проблемът е, че съдът определя дата на фалита, която се пада преди сключването на сделката за доставка на лекарства.

 

"През 2005 г. Търговският закон създаваше такава възможност, а съдилищата определяха датата на настъпване на несъстоятелността доста произволно. Така сделките по доставка на лекарства попадат в т.нар. подозрителен период след датата на несъстоятелността", разказа адв. Екимджиев.

 

Периодът е наречен "подозрителен", защото сделките, сключени от фалирала фирма, често се използват, за да увредят интересите на кредиторите чрез източване на ресурсите ѝ (масата на несъстоятелността).

 

Синдикът на фалиралата компания е завел иск към компанията, която е получила лекарствата и си е платила за тях. Така фирмата е платила два пъти за едно и също, въпреки че нито за момент не е било доказано нейно недобросъвестно поведение. Проблемният текст в Търговския закон, който създава тази възможност, е в сила до 2013 година.

 

Компанията завежда жалба пред Европейския съд по правата на човека, който присъжда 26 000 евро за накърнено право на справедлив процес. Това е сумата, с която фирмата е ощетена при двойното плащане. Отделно са присъдени 3000 евро за неимуществени вреди. По делото са присъдени общо 19 000 евро на друга българска фирма, която е пострадала по същия начин от Търговския закон и българската съдебна система.

Споделяне

Още от България