Две китайски фирми искат да строят магистрала "Черно море"

Плевнелиев: Целта е да удвоим търговския обмен за пет години

Две китайски фирми искат да строят магистрала "Черно море"

Две водещи китайски държавни строителни фирми имат конкретно предложение за изграждането на автомагистрала "Черно море", съобщиха от прессекретариата на държавни глава.

За интереса към проекта е станало ясно по време на визитата на президента Росен Плевнелиев в Китай.

Изграждането на аутобана "Черно море" е един от предложените от страната ни проекти за финансиране в рамките на Инициативата на Китай за сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, който предвижда кредитна линия от 10 млрд. долара.

Плевнелиев съобщи още, че максимално бързо ще бъде подписано споразумение за стандартите за износ на мляко и млечни продукти.

"В следващите месеци ще бъде подготвено и споразумение за разширяване на обмена на земеделски продукти и храни, като определим стандарти, приемливи и за двете страни, включително за месо и за други селскостопански продукти", каза Плевнелиев.

В рамките на визитата си той се срещна председателят на КНР Си Цзинпин, като двамата са се обединили около целта търговският обмен в следващите пет години да се удвои.

Плевнелиев заяви по време на българо-китайски бизнес форум в Пекин, че има растеж и позитивни тенденции в двустранното икономическо сътрудничество - стокообменът се е увеличил с четири пъти в последните десет години, българският износ към азиатската страна се е удвоил през 2012 г. спрямо 2011 година.

Във форума участваха над 300 представители на 150 китайски и 30 български фирми в информационните технологии, текстилната промишленост, производството и дистрибуция на храни и вина, транспорт, търговия, туризъм, производство на енергия от възобновяеми източници.

"Вярваме, че България може и ще бъде врата за китайските продукти, производство, технологии и услуги в ЕС", каза президентът.

Росен Плевнелиев посочи, че в България се подготвят проекти за 21 нови индустриални и високотехнологични зони и заяви, че страната ни ще предостави на Китай възможността да изгради свои предприятия в тях, като считаме, че най-стратегическите са зона Божурище и индустриална зона и карго летище в Стара Загора, тъй като те се намират на три европейски коридора.

Президентът определи отношенията между България и Китай като отлични. В последните 10 години е имало осем срещи на високо равнище, седем от които са от 2008 г. насам, но само в последните пет месеца българският президент, премиер и председател на парламента посетиха Китай, което означава, че на най-високо политическо и държавно ниво сме обединени и виждаме силния потенциал за задълбочаване на сътрудничеството и отваряне на нови хоризонти, каза Плевнелиев, цитиран от БТА.

Държавният глава посочи, че с приетото в понеделник съвместно комюнике за всестранно приятелско партньорство и сътрудничество България става четвъртата държава от Централна и Източна Европа, която получава такъв статут след Полша, Унгария и Румъния.

Сред конкретните проекти, обсъдени с Цзинпин са за изграждане на мост и хидроцентрала на р. Дунав в района на Никопол - Турну Мъгуреле, тунела под Шипка, предоставянето на концесии на китайски компании на български пристанища на р. Дунав и на Черно море.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес