Две министерства се разминават в "интерпретацията" на стар договор със САЩ

Българите в САЩ, които са придобили американско гражданство, продължават да бъдат български граждани, каза говорителят на МВнР Драговест Горанов в сряда пред БНТ. Според него договорът между България и САЩ от 1924 г., който урежда двойното гражданство, не води до автоматично загубване и придобиване на гражданство.

 Горанов се позова и на решение на Конституционния съд от 1994 г. по случая с двойното гражданство на Жорж Ганчев. Тогава съдът постановява, че договорът със САЩ дава само материалното основание да се започне процедура по придобиване или загубване на гражданство. Това значи, че ако български гражданин реши да се откаже от българското си гражданство, той може да се позове на него пред нашите власти в Министерство на правосъдието (МП), разясни Горанов.

 Той прехвърли топката към МП, което на 19 ноември 2008 г. изпрати до поделенията на ГРАО циркулярно писмо-становище за българското гражданство на натурализираните в САЩ българи.

 На базата на това становище от ГРАО-Благоевград са отказали издаване на ЕГН на дете, родено от български родители в САЩ, съобщи по телефона Райна Стойнева от Атланта по време на телевизионното предаване с участието на Драговест Горанов.

 Горанов коментира, че отказът е от компетенцията на МП и потвърди, че интерпретацията на МВнР не е в посока на автоматично отпадане на гражданството. Той посъветва потърпевшите да се обърнат към Агенцията за българите в чужбина, министър Божидар Димитров и преди всичко към нашите генерални консулства в Америка, които били най-компетентни по тези въпроси.

 Все още не е ясна позицията на Министерството на правосъдието. Във въпросното становище заместник-министър Жанета Петрова се позовава на писмо N° 04-09-75 от 14.04.2009 от дирекция "Международно право при МВнР", според което "...в съответствие с чл. 1 от Договора, за българската държава е възникнало международноправното задължение, да признава на натурализираните в САЩ български граждани американско гражданство и същевременно да се счита по отношение на тези граждани, че са загубили предишното си т.е. българското си гражданство."

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?