Две шуменски села протестираха срещу проучвания за нефт и газ в землищата им

Стотина души се събраха на протест в село Троица срещу проучвания за нефт и газ в региона, сн. БГНЕС

Около стотина жители на селата Троица и Осмар се събраха в неделя пред читалището на Троица на протест срещу започнали в региона проучвания за нефт и природен газ от фирмата "Овергаз". Техните страхове са да не се проучва за шистов газ, което да замърси водите и почвите и да навреди на животните им. Хората се оплакаха и от вибрации на проучващите машини и казаха,че не разполагат с никаква информация за извършваните дейности.

Това учуди представителите на "Овергаз", които коментираха пред журналисти, че данни за провежданите проучвания са дадени не само на кметовете на тези две села, но и на още шест села в района на Велики Преслав, където компанията има разрешително да проучва потенциално находище на нефт и газ.

Кметът на Троица призна, че е имало такова съобщение и то е поставено в сградата на кметството, но от него не ставало ясно що за технология е използваната при проучването.

В землищата на селата се извършват "полеви 3Д геофизични (сеизмични ) проучвания", осъществявани чрез машини "вибросеиз", обясниха работници на румънска фирма, наета като подизпълнител от "Овергаз". Специализираната техника изследва чрез вибрации, продължаващи около 12 секунди, подземни кухини в които може да има залежи от нефт или природен газ. Информацията се приема от сеизмични датчици, разположени в землищата на селата.

Въпреки обясненията и явното неразбиране на голяма част от протестиращите на технологията, те започнаха да събират подписка "Против 3Д сеизмични проучвания", предаде БТА.

От "Овергаз" увериха също, че не се проучва за шистов газ (технологията за такъв тип изследвания – хидрофракинг, у нас е забранена – бел. ред.), а относно притесненията на селяните, че се работи нощем отвърнаха, че това се налага за по-бързо приключване на проучванията.

По план дейностите на "Овергаз Инк." в региона по проучването на блок "Провадия", разположен на територията на областите Варна, Шумен, Търговище и Разград, трябва да приключат до 15 ноември. Проучвания са допълнително съгласувани и одобрени от Министерството на околната среда и водите относно отрицателно въздействие на защитени зони от мрежата Натура 2000, обясняват още от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес