Бизнес и екология

Две трети от банскалии и разлогчани подкрепят изграждането на втори кабинков лифт

Две трети от банскалии и разлогчани подкрепят изграждането на втори кабинков лифт

Близо 70% или над две трети от жителите на общините Разлог и Банско подкрепят изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Това показва изследване на агенция МВМД за икономическото развитие на региона. Данните сочат, че местното население е спечелило много в социален план от инвестициите в туризма, коментира социологът Мира Радева, цитирана от Дарик радио.

Изследването показва още, че над 50 процента от жителите на двете общини са оптимисти, че ще живеят по-добре след 10 години. То е проведено на фона на разгорещените дебати за сблъсъка на туристическата индустрия с опазването на околната среда.

А над 90% от жителите на Банско и Разлог са доволни от развитието на туризма в региона през последните 10 години. Половината са спечелили от това развитие, сочат още резултатите от проучването на МБМД, проведено сред 500 жители на двете общини.

Около 40% от жителите на Банско поставят отлична или много добра оценка за развитието на общината през последното десетилетие, а при жителите на Разлог процентът е 29.

Над три четвърти от жителите на региона оценяват развитието му като успешно в сравнение с другите региони в страната. Това показва, че икономическото развитие на този селско-планински регион се е отразило положително върху мисленето на хората, коментира още директорът на МБМД Мира Радева: "Те виждат живота си добре в перспектива и че икономическото развитие и инвестициите са им помогнали да изградят едно по-високо самочувствие на равнопоставени жители на ЕС".

Около 20% от населението на Банско и Разлог работят на ръководни позиции, делът на работодателите е 3 пъти и половина по-голям от регистрирания за страната, а хората, които декларират, че са безработни, са около 6 процента. Въпреки това хората споделят, че най-тежкият проблем е безработицата, а след това лошата инфраструктура.

Според Мира Радева у нас трябва да бъде актуализиран дебатът за баланса между екологията и инвестициите в туризма в контекста и на факта, че България е единствената държава членка на Евросъюза, която е оградила една трета от териториите си в НАТУРА 2000.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?