Две трети от кандидат-депутатите на Движение "България на гражданите" ще са нови лица

Меглена Кунева

Две трети от кандидатите за депутати в листите на "Движение България на гражданите" (ДБГ) за 42-то Народно събрание ще бъдат нови лица, които досега не са участвали в парламентарни избори. Една трета от всички кандидати ще бъдат жени". Това обявиха във вторник председателят на движението Меглена Кунева и организационният секретар Калин Томов, цитирани от пресцентъра на ДБГ.

Те представиха критериите, по които ще бъдат съставени листите на партията за предстоящите избори.

"Всеки може да бъде издигнат за кандидат, стига да отговаря на следните условия: да няма принадлежност към ДС и БКП, да приема устава, ценностите и предизборната платформа на движението, да има добро име в обществото, да е доказал качества за работа в екип и са има принос за публичния образ или организационното укрепване на ДБГ", посочи Томов.

Меглена Кунева обяви и състава на предизборния щаб на партията. В него влизат и тримата ѝ заместници - Калин Томов, Йонко Грозев и Людмила Елкова, а останалите членове са Даниел Вълчев, Найден Зеленогорски, Сергей Петков, Нено Димов и Христо Ангеличин. Говорител на щаба е Прошко Прошков.

Лидерът на ДБГ коментира и представените преди два дни 31 стъпки, които, според партията, ще променят живота на българите. Тя посочи, че те представляват резюме на предизборната платформа на движението, която има три стълба - за усъвършенстване на държавата, за икономически растеж и за дългосрочната перспектива на България.

"31-те мерки са тези, които имат най-голямо значение за най-голям брой хора и чието изпълнение може да се проследи от гражданите. Това, че не са засегнати теми като туризмът или проблемите на хората с увреждания, не означава, че ги няма в голямата управленска програма на движението. Напротив, в програмата тези и другите важни сектори са разработени задълбочено", посочи Кунева.

По думите на Калин Томов отиващото си днес управление е направило всичко възможно да профанизира дясното. Социалното не е равнозначно на ляво, каза той и добави, че всяка посочените мерки е изпълнима, а в разработването им са участвали над 100 изявени и признати експерти.

Кунева се ангажира също така, ако партията спечели достатъчно гласове на парламентарните избори, за да състави кабинет, в него да има министерство, в чието име да присъства “защита на потребителите".

 

Темата за защитата на потребителите е силно подценена, а трябва да бъде действена част от икономиката, заяви Кунева. Тя предлага още да се слеят комисиите за защита на потребителите и за защита на конкуренцията.

 

По думите на бившия еврокомисар за защита на потребитерите в Европа например няма заместник-министри. Тя се ангажира още да отпаднат привилегиите на народните представители, включително и ползването на служебни автомобили. Няма нищо популистко в това, в Швеция например няма коли за депутатите, посочи Кунева.

Споделяне

Още от България