Две войничета колабираха на Богоявленския водосвет

Две войничета колабираха от студ по време на тържествения ритуал за освещаване на бойните знамена в София.

Традиционният водосвет за Богоявление бе отслужен от патриарх Максим. Преди това той прочете пред почетните роти от българската армия молитва за успеха на народа.

Президентът Георги Първанов премина и поздрави последователно почетните роти със знамената, светини, изнесени специално от Военно-историческия музей. По-рано в храм-паметник "Св. Александър Невски" духовенството и патриарх Максим осветиха водата, с която бе извършен ритуалът.

На церемонията присъстваха премиерът Симеон Сакскобургготски, министърът на отбраната Николай Свинаров, шефът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев и висши военни.

Владиците благославят храбрата ни войска за здраве и победа според традицията от 917 година, когато преди битката при Ахелой са осветени знамената на войската на цар Симеон Велики. От тази славна битка до 1946 г. българските бойни знамена са благославяни не само преди бой, но и на Богоявление. Традицията е прекъсната по време на комунизма и възстановена през 1993 г. по предложение на тогавашния министър на отбраната Валентин Александров.

Споделяне

Още от България