Две земетресения усетени в България

Две земетресения усетени в България

Две земетресения бяха усетени в различни части на България през нощта срещу сряда, без да причинят разрушения и жертви. Епицентърът и на двете земетресения е извън територията на страната.

Първото земетресение в 2 часа и 57 минути българско време е с епицентър на около 250 км северозападно от София в централната част на Сърбия. Според различни източници то е било с магнитуд между 5.3 и 5.6 по Рихтер, предаде Ройтерс, като се позова на министъра на вътрешните работи Ивица Дачич. Трусът е причинил смъртта на двама души, съобщил министърът.

Според Евросредиземноморския сеизмологичен център епицентърът на земетресението се е намирал на 2 км северно от град Кралево на около 150 км югозападно от Белград. Според източници от медицинските служби в града най-малко 15 души са били ранени.

Населението на Кралево е около 70 хиляди души. В града има повредени сгради, в някои квартали е прекъснато електричеството и питейната вода.

Според Сръбския сеизмологичен институт, цитиран от Франс прес, след първия трус са били регистрирани още няколко по-слаби с магнитуд 3.

В 4 часа и 52 минути българско време е било регистрирано земетресение с епицентър на около 360 км  югоизточно от София извън територията на страната, съобщи сеизмологичният център към Геофизическия институт на БАН.

Земетресението е било с магнитуд 5 по скалата на Рихтер и е усетено на територията на страната. Не се съобщава за жертви и нанесени материални щети.

По данни на сеизмологичния център и на главна дирекция "Гражданска защита" земетресението е било усетено в Кърджали, Момчилград, Пловдив, Ямбол.

Епицентърът на труса е бил на 50 км югоизточно от северногръцкия град Александруполис в залива Сарос в района на гръцкия остров Самотраки.

Земетресението е усетено и в западната част на Турция - в Чанаккале, Текирдаг, Одрин и Истанбул.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?