Две жени камикадзе убиха 38 души в московското метро

Две жени камикадзе убиха 38 души в московското метро

Два взрива, предизвикани от жени камикадзе, избухнаха в час пик в понеделник сутринта на две централни станции на метрото в руската столица Москва.

По последни данни загинали са 38 души, а ранените са 73, повечето от които са в тежко или "крайно тежко" състояние по преценка на официалните власти.

В първите минути след взривовете в медиите се появиха слухове за трети, дори за четвърти взрив в метрото, които бързо бяха опровергани.

Главният прокурор на Москва потвърди версията, че атентатите са предизвикани от терористи-самоубийци, а мощността на всеки от двата взрива е била между 1.5 и 4 килограма тротилов еквивалент. Експлозивът е пластичен, натъпкан е бил с метални отломки и пирони за повече поражения и от откритите останки на двете жени е станало ясно, че те са го носили като пояс около себе си.

Не е напълно отхвърлена и версията, че взривовете може да са задействани дистанционно с мобилни телефони.

След атентатите охраната на метрото в Москва бе поета от части на вътрешните войски. Засилено е присъствието на органите на реда по възлови места на руската столица, които спират хора и проверяват личните им документи. Летищата и гарите са с усилена охрана.

Двайсет и четири души са загинали при първия взрив на станция "Лубянка" в метрото, чието название се свързва със сградата на някогашния Комитет за държавна сигурност (КГБ), сегашната Федерална служба за сигурност на Лубянския площад.

Взривът е станал в 07.52 часа московско време. Той е задействан в момента, когато вратите на спрелия влак са се отворили и пътниците са започнали да излизат. Затова пораженията на самия вагон са слаби, но жертвите са много заради струпването на излизащите и качващите се пътници. Самите станции са на голяма дълбочина под земята, което затруднява спасителните работи.

В самия вагон убитите са 15, а на перона – 11. Притеклите се медицински екипи са оказали помощ на ранените, при две трети от които травмите са тежки.

По-малко от час по-късно - в 8.40 ч. местно време - втори взрив избухна на станция "Парк на културата". Загиналите са единайсет души.

Трафикът по основни линии на метрополитена бе прекъснат, а задръстванията в Москва заради отцепването на големи райони от силите на реда е огромно. Тълпи от хора се придвижват пеш по улиците.

От Министерството на извънредните ситуации призоваха мобилните оператори да разпратят на всичките си московски клиенти съобщения да потърсят близките си. Посочени са и адресите на болниците, където са настанени ранените и са превозени телата на загиналите.

До момента никой не е поел отговорност за терористичния акт. Предполага се, че той е дело на кавказки сепаратисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят