Движението на Макрон представи повечето от кандидат-депутатите си, Валс не е сред тях

Манюел Валс

Движението "Република напред", чийто лидер Еманюел Макрон бе избран за президент в неделя, представи списък с кандидатите си за депутати за предстоящите парламентарни избори на 11 и 18 юни, предадоха Франс прес и Ройтерс.

В списъка има 428 имена. Половината са жени, половината мъже.

Генералният секретар на движението Ришар Феран каза, че 52 процента от кандидатите са представители на гражданското общество и досега не са били на изборна длъжност. Сред тях 93 процента са с постоянна работа, 4 процента са пенсионери, 2 процента - безработни, и 1 процент - студенти. Средната им възраст е 46 години, най-младият е 24-годишен, а най-възрастният - 72-годишен.

Очакваше се днес движението да обяви имената на кандидатите за всички 577 места в долната камара на френския парламент. Феран обаче каза, че по останалата част от кандидатите все още се водят дискусии. Той допълни, че неговото движение е решено да се сдобие с управляващо мнозинство в парламента.

"Искаме да се сдобием с мнозинство, което да извърши промяна, и затова ще се стремим "Република напред" да получи абсолютно мнозинство в Националното събрание", заяви Феран.

Той съобщи, че бившият френски премиер Манюел Валс не е сред кандидатите за депутати от движението на Макрон, предаде Франс прес.

Феран каза, че Валс, който изрази желание да се присъедини към движението на Макрон, не отговаря на критериите, защото вече е бил три пъти депутат.

Генералният секретар на движението обаче заяви, че то няма да издига кандидат против Валс.

"В момент, в който се обединяваме, смятаме, че не трябва да се затръшва вратата под носа на бивш премиер", каза главният секретар на движението на пресконференция в Париж.

Споделяне

Още от Европа