Двоен данък за вилите в курортите няма да има

Собствениците на апартаменти за туристи обаче ще бъдат вкарани в облагане

Двоен данък за вилите в курортите няма да има

Двоен имуществен данък няма да бъде налаган за вили, къщи и ваканционни имоти в курортите, но собствениците на тези сгради ще бъдат принудени да се отчитат в държавния или в общинските бюджети.

Това стана ясно от обсъждането в бюджетната комисия в парламента на първо четене на промените в Закона за местните данъци и такси, внесени от депутати от "Обединени патриоти".

Текстовете целят да решат проблема с избягването на данъчно облагане от страна на собственици на апартаменти в курортите, които ги отдават под наем на туристи, без да декларират официално приходите си. Според вицепремиера Валери Симеонов така се създава нелоялна конкуренция на легалния хотелиерски бизнес, който плаща данъци.

Депутатите и от ГЕРБ, и от опозицията обаче се обединиха, че текстовете във варианта, внесен от патриотите, може да се окажат противоконституционни заради налагането на двоен данък и трябва да бъдат сериозно редактирани между първо и второ четене.

Принципно обаче законопроектът беше подкрепен. По думите на Валери Симеонов той ще донесе допълнителни приходи на общините в размер на 200 млн. лв. годишно. Тази прогноза бе опровергана от Националното сдружение на общините в Р България (НСОРБ), което заяви, че такава сума не е постижима, при положение че общите приходи от данък сгради са около 300 млн. лв.

Симеонов реагира, че вместо НСОРБ да е доволно от законопроекта и да донесе "една бъчва с вино" от радост, то критикувало текстовете. Основните притеснения на сдружението са свързани с администрирането на данъка заради липсата на единна информационна система за местните данъци и на достъп до базите данни на Националната агенция за приходите.

Внесеният през май законопроект на патриотите предвижда в пъти по-високи данъци за вили, къщи и ваканционни имоти в курортите.

Според текстовете за такива жилища, които не са основни за собствениците си, данъчната ставка трябва да е не промили (на хиляда), а проценти (на сто) от данъчната оценка. По същество предложението е за въвеждане на нов данък в допълнение с плащания и в момента данък сгради, което е незаконно.

Мотивите на депутатите са, че имотите в курортите често реално се използват като места за настаняване на туристи, но това не се декларира и не се плащат съответните данъци. Дори и да не се дават под наем, отседналите в тях собственици, техни роднини или приятели ползват курортните ресурси, които трябвало да се поддържат от съответната община. За целта местните власти имали нужда от средства.

Според предложението на патриотите по-високите данъци трябва да важат за имоти в курортите, които не са декларирани като туристически, но в тях се настаняват безплатно роднини или приятели на собствениците. На практика подобен имот може и да е семейната вила или пък втори апартамент във Варна, Бургас или друго определено за курорт населено място, който не е деклариран за отдаване под наем.

В законопроекта се предвижда за ваканционните жилища в националните планински и морски курорти да се плаща данък между 0.5 и 0.7 на сто от данъчната оценка. Общинските съвети по места ще трябва да определят точната ставка. За сравнение, в момента за такива имоти се плаща т. нар. данък "сгради", който може да е в границите от 0.1 до 4.5 на хиляда от данъчната оценка. Тази ставка ще остане да важи за имоти и вили извън курортите, които също може да се дават под наем, без да се плащат данъци.

В решение на Министерския съвет са определени около 20 морски курорта с национално значение. Сред тях са Албена, Ахтопол, Балчик, Варна, Бургас, Приморско, Несебър, Поморие, Слънчев бряг, Созопол, Царево, Златни пясъци.

Националните планински курорти са 5 - Боровец, Пампорово, село Говедарци, Котел и Юндола. В тях не влиза Банско, който се явява курорт от местно значение. За местата за почивка с такъв статут от "Обединените патриоти" предвиждат по-ниска ставка - от 0.2 до 0.4 на сто от данъчната оценка.

Същата ще важи и за общини като Берковица, Меричлери, Брацигово, Пещера или Якоруда, които също са в списъка с курорти от местно значение. От морските курорти в това число влизат Св. Влас, Лозенец, Крапец, Синеморец, Шабла, Шкорпиловци и други.

Валери Симеонов се съгласи с коментарите на негови колеги, че списъкът с курортите трябва да се актуализира и от него да отпаднат населени места като Брезник, в който били декларирани само два туристически имота.

Споделяне

Още от Бизнес

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?