Двоен финансов контрол за партиите

Депутатите засилиха финансовия контрол над партиите, като въведоха двоен финансов одит за политическите формации.

Освен от Сметната палата, годишните финансови отчети на партиите ще се заверяват и от независим финансов одитор, който не може да е член на съответната партия или да получава възнаграждение от нея по какъвто и да било начин. Това е записано в гласуваните във вторник от парламента текстове от закона за политическите партии.

Разходите за независимия одит и заверката ще се поемат от самите партии, гласи още законът. Това предизвика силно недоволство сред депутатите, особено от левицата, и стана повод за бурен дебат в пленарна зала.

Притеснението на народните представители бе, че подобен независим финансов одит ще струва доста скъпо на всички политически формации. Георги Анастасов от Коалиция за България дори предложи този текст да отпадне с аргумента, че в противен случай ще просъществуват само партии на богаташи и меценати. Колегата му Димитър Дъбов пък направо заяви, че с проекта си на нововремци ще им се наложи да закрият и собствената си партия.

Вижте си костюмите и не се правете на бедняци, отговори от трибуната лидерът на "Новото време" Емил Кошлуков, който контрира с аргумента, че независимият финансов отчет въвежда принципа на прозрачност и обективност. Според него така ще се избегне евентуална субективност от страна на шефа на Сметната палата, който се назначава по принцип от управляващото мнозинство. Освен това Сметната палата няма възможността да обхване подробно всичко при проверката си и се концентрира най-вече върху държавната субсидия, посочи още нововремецът.

Със закона Сметната палата се задължава в шестмесечен срок след получаване на партийните отчети да публикува одитите на сайта си. Партиите ще подават годишните си отчети до 31 март на следващата година. Към отчетите ще се прилагат списъци на дарителите и размера на даренията, както и списъци на предприятията с под 5% държавно или общинско участие, предоставили средства на съответната партия.

По предложение на самите вносители беше отхвърлен текста, според който формациите трябваше да публикуват тези резултати на страниците на поне един национален ежедневник.

Дебатът по закона за политическите партии за пореден път се проточи, след като близо два часа от извънредното събрание на парламента беше посветен на един-единствен текст от проекта. Основният вносител Емил Кошлуков изпусна нервите си и обвини БСП, че саботира закона.

Още в началото на заседанието от Коалиция за България настояваха да бъде прегласуван вече приетия текст, забраняващ на партиите да отдават под наем на трети лица предоставените им за партийни нужди помещения. Това обаче е в противоречие с правилника на парламента и не беше допуснато от председателстващият Огнян Герджиков.

Лютви Местан от ДПС предложи текстът да се преразгледа в комисията по гражданските въпроси, което също беше отхвърлено. Основните оратори в защита на преразглеждането на текста бяха от левицата, откъдето използваха и всякакви процедурни възможности, включително и правото да се поиска извънредна почивка.

"Извинявам се от името на целия български народ на БСП, че ще им вземем държавните помещения с наем почти без пари, но това е смисълът на този закон - да спрем далаверите в партиите. От този момент нататък, когато не мина номерът и те не успяха да си запазят магазините, кръчмите, чалгаджийниците, започна активно блокиране на закона. Съжалявам, че използвам този език, но ние правим второ заседание на парламента, само за да мине закона, който да уреди публично и прозрачно живота на политическите партии", обяви Кошлуков пред медиите.

На финала дебатът по закона бе прекратен по предложение на Валери Цеков от НДСВ с аргумента, че депутатите трябва да се доизяснят по поредния спорен текст. Този път те зациклиха на параграфа, който указва, че ако политическите формации не предоставят финансовия си отчет на Сметната палата в предвидения срок, директно губят право на държавната субсидия до следващите парламентарни избори. Любен Корнезов от Коалиция за България настоя точката да отпадне с мотива, че е възможно отчета да се забави по вина на независимия финансов одитор.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?