Двоен ръст на желаещите да станат охранители

Интересът към пътното строителство измести озеленителя като втора предпочитана професия

През последните две години най-предпочитаната професия, в която се обучава българинът, е тази на охранителя като през миналата година е отбелязан двоен ръст на желаещите да я упражняват, сочат данни на Националната агенция за професионално образование и обучение, обявени във вторник.

 

През 2012 година 11475 българи са се подготвяли за тази професия, а година по-рано това са сторили 8620 души. Втората предпочитана професия, към която има повишен интерес през 2012 година е била "пътен строител“, за която са получили удостоверение около 8100 души. За сравнение, през 2011 година втората предпочитана професия за обучение е "озеленител“, в която са се подготвяли 7885 българи.

 

В същото време интересът към професиите заварчик и козметик рязко е спаднал и през 2012 година свидетелства за професионална квалификация и удостоверения за обучение са получили 2309 заварчици и 1689 козметици, 1което е почти двойно по-малко спрямо 2011 година.

 

Само за последните 4 години над 357 000 българи са участвали в курсове на Центрове за професионално обучение и имат свидетелства за квалификация.

 

Агенцията по заетостта е най-големият "инвеститор“ в професионалното обучение и с нейни средства са обучени 40% от гражданите, 19% сами са платили за обучението си, а финансиране с европейски средства е покрило професионалната подготовка на 34% от курсистите.

Споделяне

Още от България