Двойно повече сделки с бизнес имоти за първите девет месеца на 2014 г.

Двойно повече сделки с бизнес имоти за първите девет месеца на 2014 г.

Двойно повече сделки с инвестиционни имоти за първите девет месеца на годината спрямо 2013 г., като обемът им възлиза на близо 100 млн. евро. Това сочат данните на консултантската компания за бизнес имоти "Фортън", стратегически партньор в София и Скопие на международната "Кушман и Уейкфилд"(Cushman & Wakefield).

Парцелите и офис площите са едни от динамичните сегменти, но се запазва и силният инвеститорски интерес към търговските площи и хотелите, посочват от компанията.

Според изпълнителния директор на "Фортън" Михаела Лашова инвестиционният пазар се възстановява с ускорени темпове и може да се надяваме в следващите месеци да видим сделки с големи активи.

Сключените сделки през първите девет месеца на годината са за 98.7 млн. евро при 61.9 млн. евро за същия период на 2013 г. Това е с 60% повече спрямо същия миналата година, като до края на годината е възможно прогнозата на "Фортън" от 130 млн. евро да бъде надхвърлена, коментира Лашова.

Третото тримесечие донесе нови доказателства за търсенето на качествени офиси. "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ придоби втори имот в района на "Бизнес парк София", а на пазара има още няколко добри сгради, които са цел за потенциалните купувачи", каза Явор Костов, мениджър "Инвестиционни продажби" във "Фортън".

Очакванията на инвеститорите за доходността от офиси намаляват от 9.25% на 9% през третото тримесечие вследствие на по-убедителното възстановяване на наемния пазар и наличието на топ сгради с пълна заетост.

Според Костов намалението на доходността отразява и намалялото усещане за риск."При ценообразуването купувачите стъпват на високата заетост на най-добрите имоти и на потенциала за увеличаване на приходите при замяна на наематели. Смятам, че в първите сделки с големи качествени офис сгради доходността би могла да падне и под 9%", допълва той.

"Фортън" отчита ръст при сделките с всички видове имоти. Най-голямо нарастване е отчетено в сделките с големи строителни парцели – общо 13 сделки за 29.1 млн. евро за първите девет месеца на годината. Това е около една трета от всички сдулки с инвестиционни имоти.

Най-голямата продажба в периода юли – септември е покупката на недовършение мол "Форум София" за 12,6 млн. евро на околовръстния път на София. Освен нея са отчетени и няколко по-малки продажби в престижни столични квартали като "Иван Вазов", "Изток" и "Лозенец".

"Строителните предприемачи се върнаха на пазара от началото на годината", коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални и логистични площи и парцели" във "Фортън". По думите му корпоративният сегмент също остава активен – преди всичко търговски вериги и логистични оператори, които търсят земя за собствени магазини и складове.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?