Пред австрийското издание „Куриер“

Дянков критикува ЕС за бавното справяне с кризата

Вестникът отпечатва статия за „Тъмните машинации на премиера Борисов“

Дянков критикува ЕС за бавното справяне с кризата

Българският вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков остро разкритикува Европейския съюз за мерките на Брюксел за справяне с кризата.  В интервю за австрийския вестник „Куриер“, публикувано под заглавието  "Националното мислене властва в ЕС", Дянков критикува бавното справяне на ЕС с икономическата криза.

В първата част на разговора министърът се спира на позицията на страната ни по бъдещето членство на страната в еврозоната.

България не иска да влезе в Еврозоната

Изненадващо от интервюто на Дянков става ясно, че страната ни няма амбиции да влиза в еврозоната. „Изпълняваме критериите от Маастрихт, но в еврозоната няма да влезем скоро. Там има драматични промени, това вече не е сигурно място за нас, не знаем какво ще се случи през идните една-две години“, обяснява Дянков.

Българският министър изказва предположение за забавяне на действието на банковия съюз и заявява, че ако бъде прието искането на Франция за хармонизиране на данъчните системи, България няма да стане членка на еврозоната, тъй като ниският плосък данък привлича инвеститори в страната.

В продължение на разговора министърът споменава намаленото участие на гръцки банки в българския банков сектор, строгата фискална политика, сравнявайки я с фискалната политика на Австрия и Германия - мерки, защитаващи страната от кризата.Сред допълнителните мерки на българското правителство са вдигането възрастта за пенсиониране, приватизация на железниците и в енергийния сектор.

Дянков засяга и темата за проблемите на Балканите, изразява загриженост във връзка с политическата ситуация в Румъния.

Той се обявява за радикални реформи в Европейската централна банка, която да отговаря за всички държави от ЕС, да притежава инструменти за бързо и гъвкаво реагиране, подобно на американската централна банка - Управлението за федерален резерв, тъй като липсата на подобни инструменти предопределя продължителността на кризата.

„Бавните действие на европейските политици“

Критиката на Дянков засяга и бавните действия на европейските политици, взетите неправилни решения, довели до удължаване на кризата: "През 2009 година предложих да се сложи спирачка на задлъжнялостта и тя бе наложена две години по-късно. Поради тази причина никой няма доверие в способността на ЕС да действа и да изпълнява собствените си критерии", заявява той и критикува бавното решение на гръцкия проблем и начина, по който ЕС се опитва да го реши.

Министър Дянков се изказва за създаване на Съединени европейски щати, тъй като според него кризата показва, че липсата на общи институции е проблем и спънка, които водят до загуба на конкурентоспособност спрямо САЩ, Китай, Индия, Япония, Русия и Бразилия.

По въпроса за приемането на България в Шенген Дянков заявява, че България е изпълнила всички технически критерии и приемането през есента може да бъде спряно единствено от Румъния и националистическата партия на Холандия /партията на Геерт Вилдерс/, като надеждата на министъра е през есента тази партия да не влезе в състава на правителството.

В отговор на въпрос за ширещата се в страната ни корупция Дянков разказва за новоприетия закон за борба срещу корупцията и допълва, че са необходими допълнителни действия, за да бъде поправен лошия имидж на страната.

„Тъмните машинации на премиера Борисов“


В съседство на острата критика на министър Дянков към ЕС, на същата страница вестник „Куриер“ публикува и статия на Нора Халвакс под заглавие "Тъмните машинации на премиера Борисов". В нея се казва, че ЕС критикува страната ни за недостатъчната борба с организираната престъпност и за неефективното съдопроизводство. Около пет процента от икономиката в България се контролира от мафията и затова правителството с напрежение очаква доклада на Комисията на ЕС, който ще бъде публикуван на 18 юли, пише Халвакс.

Тя припомня и публикациите на сайта Уикилийкс за предполагаеми машинации на премиера Борисов и връзки с престъпни кръгове. 

Споделяне

Още от България