Дянков: Моя лична цел е българите да живеят по-дълго

Дянков: Моя лична цел е българите да живеят по-дълго

Моя лична цел е българите да живеят по-дълго, обяви министърът на финансите в петък, аргументирайки предстоящото повишение на акциза върху цигарите. Симеон Дянков, който все по-смело навлиза в ресора на колегата си от здравното министерство, обясни целта си с наблюдението, че продължителността на живота в България е същата, каквато е била преди 20 години, докато в другите държави на всяко десетилетие тя се е вдигала средно с по една година.

Министърът на финансите допусна, че в бъдеще може да се повиши и акцизът върху алкохола, като запазването му засега било чисто икономическо решение. На заседание на Министерски съвет министърът на земеделието представил анализ, според който тази година имаме голям гроздобер. Същевременно обаче нямаме достатъчно винопроизводство, от което следва, че част от реколтата ще отиде за производство на твърд алкохол. Така запазването на сегашната стойност на акциза ще помогне на производителите на грозде. Пък и от фискална гледна точка, както обясни министърът вдигането на акциза на цигарите е четири пъти по-важно от повишаването на акциза на алкохола.

Той каза, че се предвижда тримесечен преходен период до април догодина, през който тютюнопроизводителите и вносителите на цигари ще могат да използват стари

бандероли. За да бъде спряна контрабандата с цигари предстои на контролно-пропускателните пунктове да бъдат внесени и монтирани специални скенери.

На книга миналата година една трета от децата са прекарали пневмония

Финансовият министър се впусна и в друга здравна тема, като съобщи, че 84 % от клиничните пътеки са недофинансирани и само 16 % са надплатени. В момента здравната каса финансира над 300 клинични пътеки.

Надплатените пътеки са главно за сърдечносъдови заболявания, тъй като предимно лекари от тази сфера са лобирали при досегашното ценообразуване. В същото време най-зле остойностените клинични пътеки са педиатричните. Дянков посочи, че те са недоплатени средно с 30 % и го обясни с обстоятелството, че "явно педиатрите не могат достатъчно да викат и да спорят".

Той цитира анализ, според който миналата година на книга една трета от българските деца са били болни от пневмония. Според финансовия министър обаче подобна статистика е невъзможна, защото средно за Европа от пневмония са боледували 3-4 % от децата. По думите му изкривяването се получава от това, че пътеката за пневмония при децата е единствената в педиатрията, която горе-долу покрива реалните разходи. "Детето ви си е ударило крака – те казват пневмония. Това трябва да се спре", коментира Дянков.

Миналата седмица Дянков обяви, че се подготвя нов начин на ценообразуване на клиничните пътеки. То вече няма да се прави при преговорите между съсловната организация на лекарите и НЗОК, или едностранно от касата, а от икономисти и финансисти.

Това разбуни лекарите, които обявиха, че ще се борят срещу промяната, която заедно с други готвени промени в Закона за здравното осигуряване на практика ги превръща в безгласна буква.

Споделяне

Още от България