Дянков направи с багер първа копка на пътя Момчилград - Крумовград

Министърът на финансите Симеон Дянков лично направи в събота с багер „Комацу” първата копка по рехабилитирането на пътя Момчилград - Крумовград в района на село Бодка. Отсечката е с дължина 18 километра и се финансира по Оперативна програма "Регионално развитие". Срокът за изпълнение е 100 дни. Изпълнител на обекта е пловдивската фирма "Пътинженеринг".

След това министърът се похвали, че при една по-екстремна ситуация преди 3 години се наложило карал багер в Афганистан.

След отблокирането на европейските фондове вече имаме възможност да насочим голям финансов ресурс към пътната инфраструктура и тази отсечка в област Кърджали е първа по рода си за последните 7-8 години, каза Дянков. С нейното завършване според него ще бъдат постигнати три основни цели. В тази част на Родопите жителите на малките села ще разполагат с нов път и много по-добрата възможност да се свързват с вътрешността на страната, ще се даде възможност за по-добро развитие на земеделието в този край, както и ще се даде силен тласък за развитието на културно-историческия туризъм.

Дянков каза, че ще се запознае с анализа по забавеното строителство на регионалното депо за битови отпадъци край Кърджали и след експертна оценка ще бъде взето конкретно решение. За друг един замразен проект - посетителския център в подножието на археологическата забележителност "Перперикон" той беше категоричен, че повече няма да се дават европейски пари за скъпоструващи обекти. В момента се изготвя нов проект, който ще е по-евтин и едва тогава ще тръгне строителството, увери Симеон Дянков, цитиран от БТА.

По разпореждане на премиера той, заедно с колегите си Вежди Рашидов и Трайчо Трайков, през август ще изработят обща стратегия за по-нататъшното развитие на културно-историческия ни туризъм. По тази линия имало шанс да се намери до края на годината финансиране и на пътната отсечка Кърджали-Подкова, която ще се свърже с вече готовата до прохода "Маказа", за да има още една удобна пътна артерия за туристическия поток от Гърция към България, каза Симеон Дянков.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?