Дянков продължава да смята износа за основен двигател на ръста у нас

През следващите няколко години експортно ориентираните отрасли ще движат икономиката, а държавите в Европа с икономики, основани на износа, се развиват най-бързо в момента", заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в Пловдив в лекция пред студенти от Земеделския колеж в Пловдив в петък.

Износът на България до момента е нараснал с около 40 на сто на годишна база. За някои региони като Близкия Изток и Латинска Америка износът ни расте между 70 и 80 на сто", подчерта финансовият министър. Според него, това означава, че България се завръща на традиционни в миналото пазари с висок потенциал.

Инвестициите в инфраструктура и енергийна ефективност ще бъдат основен стимул за развитието на бизнеса и икономиката през следващите години. Като най-перспективни експортни отрасли в България той открои фармацията, ИТ-сектора и земеделието, както и някои сегменти на туристическия сектор.

Културно-историческият и поклонническият туризъм създават 5-6 пъти по-голяма печалба в сравнение с масовия туризъм. Той открои и потенциала на лозаро-винарския сектор, съчетан с националната кухня, които значително могат да стимулират ръста в туризма.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?