Джак Стро притиска Судан за прекратяване на насилието в Дарфур

Британският външен министър Джак Стро, който започва посещение в Судан, заяви, че иска ясно да заяви пред правителството в Хартум загрижеността на международната общност за положението в бедствения район Дарфур. Срто ще води разговори с президента Башир и външния министър на Судан Мустафа Осман Исмаел преди да посети бежански лагер в Дарфур във вторник, предаде ББС.

Визитата на Стро става 7 дни преди крайния срок на ООН, даден на суданското правителство да разоръжи проправителствените милиции, обвинени за избиването на цивилни в Дарфур. Британски представители, пътуващи със Стро, казаха, че властите в Судан още не са изпълнили резолюцията на ООН.

В същото време в нигерийската столица Абуджа се водят мирни преговори за намиране на политическо решение на конфликта в Дарфур. В преговорите участват правителството на Судан и две бунтовнически групировки от Дарфур.

В същото време американският правозащитник Джеси Джекъсн замина за Либия, където ще разговаря за кризата в Судан.

Пред Си Ен Ен той изрази мнение, че Либия и нейният ръководител Муамар Кадафи са в "добра позиция" да играят водеща роля при решаването на въоръжения и хуманитарен конфликт в суданския регион Дарфур.

Кризата започна миналата година, когато чернокожи судански бунтовници атакуваха правителствени имоти, обвинявайки правителството в пренебрегване на Дарфур за сметка на арабското население в Судан.

Суданското правителство е обвинено в подкрепа на арабските милиции Джанияуид, за да се справи с бунта.
В резултат на насилията загинаха близо 30 000 души, а 1 милион бяха принудени да се изселят.

Според Джеси Джексън Кадафи може да помогне за засилване ролята на Африканския съюз при решаването на проблема.

Още от Свят

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?