Джеймс Пардю: България има глас при местенето на контингента в Ирак

"Решенията за разположението на българския контингент в Ирак се вземат след пълни консултации с правителството на България", заяви посланикът на САЩ Джеймс Пардю.

Пред журналисти в Силистра той отбеляза, че България има офицери във всяко ниво на командването, където се обсъжда разположението на различните контингенти в Ирак. Тези представители могат да информират политическите лидери в България за този процес, добави той.

Самият министър Свинаров, след изявление на командващия многонационалната бригада в Ирак ген. Анджей Екерт призна, че на 2 септември, по време на планираща конференция, ген. Пехливанов е бил запознат с идеята за преместване на контингента. Съответно са били информирани и президентът, и премиерът. Истински шум се вдигна обаче защо това е обявено на медиите, преди София да вземе свое национално решение. На 21 септември вече полският шеф на Генералния щаб отправи официално искане и министърът обяви началото на консултациите.

След като Свинаров обяви на 29 септември, че контингентът ще се мести на по-сигурно място, ден по-късно шефът на Генералния щаб ген. Никола Колев се оправда пред депутати, че "българското национално решение не е водещо в случая, защото заповедта вече е издадена и ние не може да направим нищо друго освен да я изпълним".

Консултациите в коалицията за смяната на разположението на контингентите ще доведат до военни и национални решения, каза в петък Джеймс Пардю и добави, че "България винаги има глас да каже къде и как да бъде разположен нейният контингент, включително и в този случай".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: