"ДжейПи Морган" пуска своя криптовалута

"ДжейПи Морган" пуска своя криптовалута

"ДжейПи Морган" (JP Morgan) става първата голяма американска банка, която пуска собствена криптовалута, информира телевизия СиЕнБиСи, цитирана от световните агенции в четвъртък.

Криптовалута, създадена от инженерите на финансовия гигант, цели да ускори транзакциите между клиентите в бизнеса на банката с разплащания на едро.

Тестовият процес на т.нар. блокчейн търговия ще обхване малък обем от всички ежедневни разплащания на кредитната институция за близо 6 тлрн. долара.

Умар Фарук, ръководител на блокчейн проектите на "ДжейПи Морган", заяви, че международните плащания за големи клиенти, които обикновено се извършват чрез банкови преводи, отнемащи понастоящем понякога повече от един ден, ще могат да бъдат осъществявани не само в  реално време, но и по всяко време на деня.

Ако международните плащания бъдат тествани успешно, криптовалутата "ДжейПиЕм Койн" (JPM Coin) ще се превърне в едно от първите приложения в световен план на цифрови валути в банковото дело, отбелязва CNBC.

"ДжейПиЕм Койн" ще се равнява на един долар.

Главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън беше силен критик на криптовалутите и на самата блокчейн търговията, докато анализатори на водещата банка заявиха през януари, че самото реално използване на криптовалутите ще бъде "посткапиталистическата антиутопия".

Споделяне

Още от Бизнес