Джипита плашат с фалити

Увеличаването на наемите на кабинетите на семейните лекари в София ще доведе до фалит на голяма част от практиките им, се казва в декларация на Сдружението на общопрактикуващите лекари (СОЛ) в София, разпространено в четвъртък.

Лекарите протестират срещу решението на общинския съвет в столицата, с което се повишават цените на наемите на общинските имоти за лечебни заведения. Досега медиците са плащали само по 0.08 лева/кв. м, докато сега наемът става 4,80 лева/кв. м.

Заради това Столичният медицински холдинг предвижда промяна в договорите за наем на над 90% от общопрактикуващите лекари, специалистите от доболничната помощ, стоматолозите.

Според личните лекари смисълът на преференциалния наем бил да се предостави база, удобна за пациентите, която лекарите да използват при приемливи цени заради съществуващото недофинансиране на системата.

Със старите цени семейните лекари относително се изравняват с общинските диагностично-консултативни и медицински центрове, които не плащат никакъв наем за помещенията, които ползват, се казва в декларацията.

Документът е изпратен до председателя на Столичния общински съвет, до кмета на София, до областния управител на област София-град, до Столичния медицински холдинг, до Парламентарната комисия по здравеопазване, до Българския лекарски съюз.

Споделяне

Още от България