Джо Байдън избра индианката Деб Холанд да оглави министерството на вътрешните работи

Дебра (Деб) Холанд

Избраният за президент на САЩ Джо Байдън номинира за министър на вътрешните работи Дебра (Деб) Холанд, която представлява щата Ню Мексико в Камарата на представителите в Конгреса, предаде ДПА, като се позова на екипа на Байдън за прехода.

Ако бъде утвърдена от Сената, Холанд, която е от племето лагуна пуебло, ще стане първата индианка, назначена на пост във федералното правителство.

Преходният екип на Байдън определи Холанд като непризнаващ бариери държавен служител, който през цялата си кариера се бори за правата на семействата, включително от племенните, селските и цветнокожите общности.

Понастоящем заместник-председателка на Комисията за природните ресурси в Камарата на представителите, Холанд ще е подготвена още от първия си ден на поста да работи за опазването на околната среда и да се бори за бъдеще на чистата енергия, посочи в изявление екипът на Байдън.

Министерството на вътрешните работи отговаря преди всичко за управлението на федералните територии. Ведомството решава например дали да обяви даден район за природен резерват или дали да разреши добива на шистов газ чрез фракинг. Отговорностите му включват също въпроси, свързани с около 1,9-те милиона коренни жители на САЩ.

Преходният екип на Байдън и на избраната за вицепрезидент Камала Харис обяви също други ключови номинации и назначения в областта на климата.

Бившата губернаторка на Мичиган Дженифър Гранхолм е номинирана за министър на енергетиката, а Майкъл Ригън - за ръководител на Агенцията за опазване на околната среда. Байдън избра досегашната шефка на агенцията Джина Маккарти за национален съветник по въпросите на климата, а Али Зайди за заместник национален съветник за климата.

Джо Байдън обеща на сънародниците си правителство от министри с разнообразен произход.

Коя е Деб Холанд

Тя беше обещала да е "силен глас" в защита на коренните жители, малцинствата и бедните: Деб Холанд, избрана от Джо Байдън да оглави голямото министерство, отговарящо за природните ресурси, се очаква да приеме залога и да стане първата американска индианка в историята, заела министерски пост, пише в петък Франс прес.

60-годишната г-жа Холанд, която е от племето Лагуна пуебло в щата Ню Мексико, вече се отличи през 2018 г., като стана една от първите две жени от коренното население, влезли в Конгреса.

Деб Холанд подчерта вчера, че ще смята "за чест да развие програмата Байдън-Харис за климата и да помага за възстановяване на отношенията на правителството с племената (на американските индианци), които администрацията на Тръмп "разруши".

"Мисля, че е време нашият свят - не само нашата страна, но и целият свят - да започне да слуша коренните народи, когато става въпрос за климатичните промени и околната среда", каза Холанд, когато името ѝ започна да се спряга за този пост.

Нейната кандидатура беше подкрепена с петиция на около 120 племенни представители, призоваващи Джо Байдън "да влезе в историята", като избере нея. Дълъг списък от природозащитници и знаменитости от Холивуд, включително Шер и Джейн Фонда, също се застъпиха за нея в отворено писмо.

Холанд, преизбрана с лекота през ноември за втори мандат, винаги е изтъквала намерението си да изпълнява изискванията на американските индианци: "земя, вода, правителствено финансиране".

"Моите предци направиха невероятни жертви, за да ми позволят да запазя обичаите и традициите си. Няма да ги разочаровам", увери тя през 2018 г. в интервю за АФП.

Тази самотна майка, победила алкохолизма в младостта си и принудена да използва купони за храна от правителството, за да оцелее, беше част от вълната от жени, които смятаха да щурмуват Конгреса, за да се противопоставят на политиката на президента Доналд Тръмп.

"Аз съм жена, аз съм цветнокожа жена", каза тя, сочейки кафявото си лице и дълга права черна коса. "Точно такива трябва да са хората във властта, от които се нуждаем в момента, за да придвижат съществените въпроси", смята тя.

Деб Холанд, която според приближените си "винаги е била амбициозна", влиза в политиката като доброволка през 2004 г., по време на предизборната кампания на демократа Джон Кери за президентските избори. Хванала за ръка дъщеря си Сомах, деветгодишна по онова време, тръгнала на лов за гласове с присъщата си енергия.

Родена е в Уинслоу, щата Аризона, където дядо ѝ работел в железопътна компания по силата на политиката за "културна асимилация" на индианците, и където е родена и майка ѝ Мери Тоя.

Майка ѝ е била федерална служителка. Бащата на Деб Холанд, който е от норвежки произход, бил морски пехотинец. Заради многобройните му назначения и премествания, Холанд казва, че е посещавала поне 13 училища.

Детството ѝ е белязано особено от обичаите на племето ѝ - лагуните (обект на многобройна дискриминация според нея). Тя си спомня летата, прекарани с дядо и баба ѝ, в напояване на полето или печене на хляб.

При лагуните г-жа Холанд ръководи племенното дружество, управляващо трите казина на резервата. Преди това основала малко предприятие за производство на консервирани сосове - "Пуебло салса", за да може да прекарва време с дъщеря си, докато учи право.

Преди нея само още един ндианец е бил част от американското правителство - Чарлз Къртис, вицепрезидент на Хърбърт Хувър от 1929 до 1933 г., обичал да напомня, че е "една осма индианец коу и 100 процента републиканец".

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?