Джо Байдън: Румъния винаги е била надежден партньор и съюзник

Американският вицепрезидент Джо Байдън пристигна на двудневно посещение в Румъния, съобщи Аджерпрес.


Американският представител, който е придружен от съпругата си Джил Байдън, беше посрещнат на букурещкото летище Отопени от румънския външен министър Титус Корлъцян и от временно изпълняващия длъжността посланик на САЩ в Букурещ Дуейн Бучър.

Байдън подчерта, че "Румъния винаги е била надежден партньор и съюзник на САЩ".

"За нас е ясно, че румънците са предани съюзници и никога не сме се съмнявали в това, още откакто Румъния полагаше усилия да влезе в НАТО. Винаги сте били надеждни партньори", посочи американският представител.

"Чест е да видя нашите военни заедно тук. Последния път, когато ги видях да работят заедно, беше в Афганистан (...) От голяма полза е и за двете държави, че се борим заедно", каза още
Байдън.

 

"Можете да разчитате на нас. (...) Както каза и президентът Обама, страните от НАТО никога не са сами", подчерта още американският вицепрезидент.

 

Байдън изрази признателността си към 25-та румънски военни,загубили живота си в Афганистан и в Ирак, и към 143-та ранени и напомни, че близо 1000 румънски военни все още са в Афганистан, предаде информационният сайт Зиаре, цитиран от БТА.


Същевременно Байдън осъди действията на Русия в Крим и подчерта, че "границите на Европа никога вече не трябва да бъдат променяни със сила".

"Осъждаме действията на Русия в Крим", подчерта високопоставеният американски представител по време на посещение във Военновъздушната база 90 Отопени веднага след пристигането си в Букурещ.

 

По думите на Байдън "агресията в Крим, на по-малко от 250 километра от румънската територия, ни напомня защо имаме нужда от НАТО и защо Румъния принадлежи към НАТО".
"Русия наруши не само суверенитета на Украйна, но и фундаменталния принцип на 21 век, според който границите на Европа никога вече не трябва да бъдат променяни със сила",
подчерта Байдън.


Той отбеляза, че ако действията на Русия за "дестабилизация"на Украйна продължат, ще бъдат наложени по-тежки санкции на Русия.


От своя страна румънският министър на отбраната Мирча Душа, който придружи американския представител във военновъздушната база недалеч от Букурещ, заяви, че "Румъния вече не е потребител, а доставчик на сигурност".

 

"САЩ са най-важният ни партньор. Румъния вече не е потребител, а доставчик на сигурност в регионален и евроатлантически план", заяви Душа, като добави, че властите в
Букурещ виждат голям потенциал за развитие на румънско-американските отношения в рамките на стратегическото партньорство.

 

Американският вицепрезидент ще разговаря утре с президента Траян Бъсеску и с премиера Виктор Понта, с които ще обсъди ситуацията в региона, след което ще замине за Кипър.

Споделяне

Още от Свят