Джоан Роулинг връща награда след обвинения в трансфобия

Писателката влезе в словесен сбъсък с организацията за права "Робърт Кенеди"

Джоан Роулнг

Авторката на сагата "Хари Потър" Джоан Роулинг обяви, че ще върне наградата си, връчена от организацията за права на човека "Робърт Кенеди", след като бе разкритикувана за вижданията си относно пола и транссексуалността, съобщи ВВС.

Писателката бе почетена от организацията миналата година. По-рано този месец обаче президентът на неправителствената структура - Кери Кенеди, заяви, че изразяваните от Роулинг напоследък възгледи принизяват идентичността на трансхората.

Роулинг отвърна, че намекът на Кенеди, че тя е трансфоб, е "некоректен".

Тезата на Джоан Роулинг

През юни авторката на Хари Потър беше разкритикувана за свой провокативен пост в Туитър, съдържащ фразата "хора, които менструират". Така, Роулинг се опита да изрази артистично негодувание срещу избягването на употребата на думата "жени". Впоследствие, авторката се аргументира, че нейният интерес към транспроблематиката произлиза от факта, че е в миналото е преживяла тежко домашно насилие и е притеснена от рисковете, които крие използването на общи пространства с жени, които биологично са родени като мъже.

"Уважавам правото на всеки трансчовек да живее по всякакъв начин, който го кара да се чувства автентичен и е удобен за него. В същото време моят живот е повлиян от факта, че съм жена. Не вярвам, че носи омраза това да споделя този факт", коментира Роулинг.

Отговорът на Кери Кенеди

По-рано този месец Кери Кенеди публикува изказване, в което написа: "Говорих с Джоан Роулинг, за да изразя дълбокото си разочарование от това, че е избрала да използва забележителния си талант, за да създава наратив, който принизява идентичността на трансхората, подкопавайки интегритета на цялата трансджендър общност. А тази общност страда непропорционално повече от насилие, дискриминация, изключване и в резултат от това – от по-високи нива на самоубийства и други ментални или телесни проблеми".

Кенеди посочи, че организацията отхвърля възгледа на Роулинг, че полът на човек е само този, с който се ражда. "Науката е ясна и категорична – полът не е бинарен", посочи Кенеди.

Тема в развитие

Впоследствие Роулинг отговори, че не е съгласна, че няма конфликт между движението за радикални права на трансхората и правата на жените. По думите ѝ хиляди жени я подкрпепят и настояват за по-нюансиран дебат.

"Естествено, че има конфликт между крайните искания на трансджендър лобито и правата на жените и децата", посочи в защита на Роулинг журналистката Соня Поултън.

Писателката продължава да получава подкрепа в социалните мрежи чрез хаштага #IStandWithJKRowling.

Джоан Роулинг не е единственият получател на наградата "Кенеди", който я връща. В миналото това са правили Барак Обама и Архиепископ Дезмонд Туту.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?