Джон Мейджър и Тони Блеър се обединиха срещу шокиращия ход на Борис Джонсън за Брекзит

Джон Мейджър и Тони Блеър се обединиха срещу шокиращия ход на Борис Джонсън за Брекзит

Двама бивши премиери на Великобритания, изиграли ключова роля в постигането на мир в Северна Ирландия, обединиха усилията си, за да призоват депутатите да отхвърлят "шокиращия" план на правителството да погази споразумението за Брекзит с ЕС в нарушение на международното право. Те се аргументират, че това нарушава мира в Северна Ирландия и вреди на репутацията на Обединеното кралство, предаде Асошиейтед прес.

В статия във в. "Сънди таймс" Джон Мейджър и Тони Блеър критикуват остро сегашното британско правителство, че "посрамва" страната със законодателство, което на места противоречи на сделката, която самото то е подписало, за да позволи плавното напускане на ЕС по-рано тази година.

Мейджър, министър-председател от Консервативната партия между 1990 до 1997 година, и Блеър, негов наследник от лейбъристите за едно десетилетие, коментират, че законопроектът за вътрешния пазар на премиера Борис Джонсън "поставя под въпрос самия интегритет" на Обединеното кралство.

"С това си действие правителство посрамва само себе си и поставя страната ни в неудобно положение", пишат двама експремиери.

Планираното законодателство, което ще бъде обсъдено от британските законодатели идната седмица, доведе до яростна реакция в ЕС, тъй като то ще намали предварително договорения надзор на блока над търговията между континентална Великобритания и Северна Ирландия, ако не бъде постигнато търговско споразумение между Лондон и Брюксел, припомня АП.

Британското правителство признава, че законодателството би нарушило международното право, но твърди, че това е застрахователна полица за евентуалния сценарий "без сделка".

Британският министър на правосъдието Робърт Бъкланд заяви в неделя пред Би Би Си, че ще подаде оставка, ако прецени, че върховенството на закона е нарушено по неприемлив начин.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа