EADS спечели договор за 3 милиарда евро

Европейският авиокосмически и отбранителен консорциум - EADS спечели договор на стойност 3 милиарда евро с Арианаспейс за 30 ракети-носители Ариана-5, съобщи за АФП говорител на групата.

Подписването на договора се очаква да стане днес следобед в присъствие на германския канцлер Герхард Шрьодер и делегирания министър за научните изследвания Франсоа Обер на авиосалона в Берлин ILA1, който се открива близо до Берлин.

Преговорите за тази поръчка започнаха на авиосалона в Бурже през юни 2003 г., подчерта говорителят на EADS, цитиран от АФП. Подразделението за космически ракети на EADS увеличи загубите си до 400 милиона евро през 2003 г. в сравнение с 268 милиона евро през 2002 г., след като трябваше да похарчи 288 милиона евро за преструктуриране.

Европейският гигант в аеронавтиката обяви в четвъртък миналата седмица, че се очаква да покрие загубите на филиала си за космически ракети през 2004 г. и той да излезе на печалба през следващите години. На откриващия се днес авиосалон край Берлин участват 987 изложители или с 80 по-малко в сравнение с предишното издание от 2002 г., информираха организаторите.

Световната конюнктура продължава да бъде слаба в този отрасъл, тъй като все още не са преодолени последиците от терористичните нападения от 11 септември в САЩ и епидемията от атипична пневмония, отбелязват експерти, цитирани от Франс прес.

Над 330 апарата ще бъдат показани на бившето летище на Източен Берлин Шьонефелд. В изложение няма да участва големият конкурент на EADS - американският Боинг, който за трети път не се отзовава на поканата на организаторите на Берлин ILA, допълва Франс прес.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?