ЕБВР ще финансира конкретни проекти за свързаност на Западните Балкани

ЕБВР ще финансира конкретни проекти за свързаност на Западните Балкани

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) ще представи предложения за финансиране на конкретни проекти за свързаност и инфраструктурата на Западните Балкани по време на срещата на върха в София на 17 май, съобщи правителствената пресслужба в сряда.

Това е уверил председателя на финансовата институция Сума Чакрабарти, по чието искане се е състоял телефонен разговор с премиера Бойко Борисов. По-рано през деня министър-председателят обсъди напредъка на всяка от шестте държави в региона също по телефона с помощник-държавния секретар на САЩ Уес Мичъл.

Сума Чакрабарти благодарил на Борисов за навременната инициатива българската столица да домакинства разговори на най-високо равнище между държавите от ЕС и страните от Западните Балкани. По думите му, извеждането на този приоритет на Българското председателство и организирането на срещата идва в решаващ за региона момент.

Шефът на ЕБВР уверил, че банката ще подкрепи напълно усилията на Борисов за развитие на Балканите. В последните години банката е фокусирала значителна част от дейността си към този регион и организира редица инвестиционни форуми в негова подкрепа, посочил Чакрабарти.

Двамата се разбрали още на Срещата на върха да обсъдят с лидерите на държавите от Западните Балкани и конкретните възможности за сътрудничество с финансовата институция.

Лидерството на българския премиер и на българското председателство по отношение на страните от Западните Балкани е било оценено високо и от Мичел. Той подчертал активната работа за евроатлантическата перспектива на тези държави и за реализация на свързаността помежду им и със съседните европейски страни. "САЩ напълно подкрепят всички Ваши инициативи в региона“, заявил Уес Мичъл.

С Борисов той обсъдил напредъкът на всяка една от шестте страни, както и предизвикателствата в преговорите между Скопие и Атина и отношенията между Прищина и Белград.

Българският премиер изтъкнал необходимостта част от проблемите между западнобалканските страни да бъдат решени още преди срещата на 17 май, за да може на нея да се постигне договореност за реализацията на конкретни проекти.

Помощник-държавният секретар на САЩ откроил също усилията на България за достигане на 2% бюджет за отбрана и посочил страната ни като пример за други членки на НАТО.
"България успя да изработи надежден план за достигане на този процент, приветстван от Алианса, и се дава за пример на страните, които все още не са съумели да изготвят своите планове“, посочил Мичъл.

От Министерския съвет допълват, че през следващите седмици се планира посещение в България на помощник-държавния секретар на САЩ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес