Един милиард евро повече от Брюксел за България след 2014 г.

Поне един милиард евро повече от Европейския съюз ще получи България от структурните и кохезионния фонд през следващия програмен период 2014 – 2020 г. в сравнение с настоящия. Песимистичните разчети сочат около 7.7 – 7.6 млрд. евро, а оптимистичните – над 8 млрд. евро, каза министърът по еврофондовете Томислав Дончев. За сравнение в този програмен период евросредствата за България са 6.67 млрд. евро.

 

Възможно е обаче България да получи по-малко пари за магистрали, които са един от топ приоритетите на правителството на Бойко Борисов. Причината е, че в момента тече дебат в Европа за намаляване на средствата по кохезионната политика. Освен това нетните донори искат трансфер от 10 млрд. евро от средствата за кохезионна политика към новия инструмент “Свързана Европа”, който ще се командва директно от Брюксел. В случай, че се вземе такова решение, това ще означава около 380 млн. евро по-малко за България, каза министър Дончев. “Не можем да подминем и оставим с лека ръка тези средства и ще се борим за тях до последно”, каза министър Дончев.

 

Намаление има и от средствата по програмата за храна за бедните. Там се очертава средствата за страната ни да бъдат намалени с около 40 млн. евро, каза министър Дончев. По думите му обаче страната ни ще търси начини да ги компенсира с други фондове.

 

Още 170 млн. евро по-малко ще дойдат и по линия на Програмите за трансгранично сътрудничество. Това обаче не е голяма загуба предвид факта, че тези програми изобщо не вървят през този планов период. България е на път да се откаже от програмата с Македония, каза неотдавна министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Тази със Сърбия пък наскоро беше променена, след като сръбското правителство отказа да осигури съфинансиране за техните бенифициенти и те сами поеха този разход.

Споделяне

Още по темата

Още от България