Един успял млад човек и на 27*

Ивайло Първанов

Синът на Георги Първанов свали долната възрастова граница за “успял млад човек“, досега пазена от Делян Пеевски. 27-годишният Ивайло Първанов напазарува най-скъпия хотел в Кюстендил заедно с Марияна Добрева – бивша секретарка на баща му, сестра на Кирил Добрев от БСП и прокурист на „Техноекспортстрой“ – фирма от кръга „Пеевски“, която бе една от петте абонирани за строителството на „Южен поток“ в България.

В покупката има няколко особено странни обстоятелства. Които само НАП и ДАНС могат да ни обяснят, но приходната агенция изглежда е твърде заета да проверява данъците на медиите за години назад.

Според сем. Първанови, инвестицията е основно от спечеленото от софтуерната фирма на синовете „Айви-СМ“. Която, личи от отчетите в Търговския регистър, е спечелила общо 272 хиляди лева от създаването си през 2009 г. досега. Печалбата е основно от последните две години, личи от отчетите – през 2012 г. тя е декларирала скромните 1000 лева печалба.

Въпреки че темата се точи от седмица и още в края на юли Георги Първанов съобщи за покупката пред bTV, твърдейки, че синът му е купил дела със заем, президентът (2002-2012) едва днес се сети да телефонира на телевизията за един важен детайл – 1/3 от парите били дадени от него и жена му. И добави, че той има над 30 години трудов стаж, „от които поне 25 са на високо платена работа“.

Една трета от 207 хиляди е около 70 хиляди лева. Пари, чиято наличност Първанов в никакъв случай не е декларирал в никоя от имотните си декларации пред Сметната палата в двата си президентски мандата. Последната му декларация от 2012 г. показва: 10 хиляди лева спестявания за президента и 20 хиляди на президентшата Зорка Първанова.

Пак според Първанови, хотелът е купен през юни за 414 хиляди лева – 207 от Марияна и 207 от Ивайло. Независимо че 5-звездният „Стримон“ е оценен на 7.5 милиона лева и че по-малко от месец преди покупката – на 28 май, е ипотекиран от предния собственик, габровският бизнесмен Иван Лесев, за 2.265 милиона лева в Уникредит Булбанк. Обяснението на Първанови: хотелът имал много дългове. Вариантите са два: или банката иска да придобие хотела с тази ипотека, или сумата за покупката му е много по-висока.

По думите на Първанов, нещата щели да станат ясни в декларацията му за тази година, която ще излезе през 2016 г. Хм – нали произходът на парите се коренеше в добре платената работа на Първанов (като президент – той не е заемал по-високо платен пост в кариерата си, поне не официално). Или внезапно е пожънал нещо сято два мандата – да не би да е предложил безценните си консултантски услуги някому, като хидроинженера Доган? Да не се окаже, че лично е консултирал 1/3 от големия си шлем – онзи ту „Южен“, ту „Турски“, ту никакъв поток?

Явно потеклото е ключово за успеха на младини – добре е родителят ти да се казва или Георги Първанов, или Ирена Кръстева. Колкото до успеха в зряла възраст, и един зет с инициали Ц.Ц. върши работа.

*Препечатваме коментара от сайта ureport.bg

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари

Какво очаквате да свърши служебното правителство?