Единодушно депутатите решиха партиите да връщат надвзетите субсидии

Единодушно депутатите решиха партиите да връщат надвзетите субсидии

Депутатите единодушно гласуваха на първо четене партиите и коалициите, получавали субсидии през последните три години, да върнат "надвзетите“ пари. Одобрени бяха предложенията на Министерския съвет за промените в Закона за политическите партии.

Това стана в деня, в който премиерът Бойко Борисов се появи в парламента и обяви, че предлага субсидиите да бъдат намалени от 11 лева на 1 лев на получен действителен глас.

Поправките за "допълнителните“ пари, които бяха разгледани в пленарната зала, целят партиите с над 1% и коалициите с над 4 % на последните парламентарни избори да върнат общо 14.5 млн. лв. Въпреки че по-високи субсидии са отпускани на партиите и преди 2016 г., правителството предлага "допълнителните" суми да се връщат само за последните три години. Обяснението на ГЕРБ е, че иначе щяло да настане хаос заради давността за връщане на по-старите "наддадени пари“.

До поправките за връщането на "надвзетите“ пари се стигна, след като дни преди евроизборите "Шоуто на Слави“ изнесе информация, според която през 2018 г. партиите са получавали не по 11, а по над 13 лева на глас. Причината е, че партиите не получавали пари само за гласовете, които са подадени за тях, а си разпределяли пропорционално всички действителни гласове. Във вторник прокуратурата обяви, че вижда данни за извършено престъпление.

Как партиите получили повече пари

През май финансовият министър Владислав Горанов обяви, че до това преразпределение се стигнало заради несъвършенство в закона, което е дело на БСП. Последното изменение в текста за субсидиите, което е отпреди 3 години, е направено от ГЕРБ. Въпросната добавка от 2016 година е дело на тогавашния председател на правната комисия и настоящ правосъден министър Данаил Кирилов. Тя не променя смисъла на текста. Целта ѝ е при субсидиите да не се броят гласовете "не подкрепям никого", които бяха въведени в закона тогава и се водят действителни.

В текста ясно е записано, че субсидиите се определят от "броя на получените действителни гласове от партиите и коалициите на последните парламентарни избори“. Оказва се обаче, че през последните 3 години партиите, които имат право на субсидия, са получавали пари не само за гласовете на останалите, участвали в изборите, формации, но и за изключените от разпределението на парите "не подкрепям никого“.

Има или няма нарушение на закона

От ГЕРБ обаче продължават да твърдят, че нарушение на закона няма. "В Закона за политическите партии пише, че общата сума, предвидена в бюджета, се разпределя пропорционално на получените гласове от всяка партия и коалиция. А общата сума, предвидена за субсидиране на политическите партии и субсидии, се определя ежегодно от бюджета в зависимост от броя на действителните получени гласове на последните парламентарни избори, при които за 1 глас са предвидени 11 лв.", каза по време на дебатите председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Тя все пак призна, че в определянето на субсидиите са били включени и гласовете "не подкрепям никого". По думите ѝ обаче това било "техническа грешка“.

"Така се получава че хора, които са отишли, за да изразят неодобрението си за всички партии, всъщност ги финансират. В предишния парламент Данаил Кирилов, като народен представител, е поставил този въпрос и е направил поправка, за да не се получи така, че "не подкрепям никого” да се смята при разпределяне на субсидията. След като парламентът гласува тази поправка, министерството на финансите започва да прави точно обратното”, каза в пленарната зала депутатът от БСП Крум Зарков.

Предстои поправките да бъдат разгледани отново от парламентарната комсисия по бюджет и финанси, а след това да бъдат обсъдени на второ четене.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?