Една четвърт от жилищата във Варна се купуват за отдаване под наем

Цените на имотите са поскъпнали с до 10% на годишна база

Една четвърт от жилищата във Варна се купуват за отдаване под наем

Над една четвърт (26%) от сделките във Варна от началото на годината досега са с инвестиционна цел за отдаване под наем. Причината е силният туристически сезон през изминалата година и положителните очаквания за предстоящия летен сезон. Това казва Делян Димитров, регионален директор на "Имотека" за Варна.

Компанията, която е част от холдинга за недвижими имоти "Ей Джи Кепитъл" (AG Capital), отвори офис преди година в морския град. "Имотека" отчита засилената активност на купувачите през първото тримесечие на 2018, като търсенето изпреварва предлагането. Покачването в броя сключени сделки във Варна е около 5-6% и очакванията са този ръст да бъде устойчив през цялата година.

"Пазарът на жилища в цялата страна се движи нагоре и тази тенденция се усеща най-вече в големите градове. Достъпните кредити продължават да активизират клиентите, които дълго време са отлагали покупка, а растящите доходи им дават увереност, че ще могат да изплащат дългосрочно заемите си", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Вътрешната миграция в страната също оказва влияние върху жилищния пазар. Заради икономическото си развитие Варна привлича все повече хора от Добрич, Шумен, Разград и Силистра.

Тези, които решават да се преместят, обикновено първо наемат жилище и едва след като се установят предприемат покупка, казва Делян Димитров.

"Поскъпването на имотите във Варна е умерено, следвайки движението на цените в по-големите градове в страната. С подобряването на баланса между търсенето и предлагането цените ще станат още по-устойчиви. Очакваме през 2018 г. да се реализират значителен брой жилищни проекти, с които да се задоволи част от търсенето на пазара", посочва Делян Димитров.

Цени за кв. метър по квартали

Квартал

Q1 2017

Q1 2018

изменение

Левски

805

850

5.6%

Възраждане

630

670

6.3%

Център + идеален център

810

930

14.8%

Район "Лятно и зимно кино Тракия"

800

850

6.2%

Бриз

700

750

7.1%

Чайка

905

980

8.3%

Източник: Имотека

От особено значение за купувачите при избора на жилище е локацията. Най-предпочитани са кварталите Център, "Бриз", "Левски", "Възраждане" и "Чайка".

"Източните райони се търсят предимно заради близостта до центъра и Морската градина, но разширяването на града в тази посока е невъзможно. Това ограничава допълнително клиентите, които държат на добрата гледка", пояснява Делян Димитров.

Цената и разпределението също оказват сериозно влияние при покупка, но част от купувачите са склонни да направят компромис, допълват от "Имотека". 

Според данните на компанията най-много сделки са сключени за двустайни и тристайни апартаменти. Все пак през първите три месеца лек превес имат жилищата с една спалня с дял от 37%.

При ценовото разпределение значително се повишава делът на покупко-продажбите между 50 000 и 70 000 евро. За 2018 г. той достига 38%, а година по-рано е бил близо една четвърт. При сделките между 30 000 и 50 000 евро пък се наблюдава продължаващ спад спрямо 2017 г.

"Двустайните жилища в града се реализират за около 50 000 – 55 000 евро, а тристайните – в рамките на 70 000 евро", посочва Димитров. 

Активният пазар се вижда и в кратките срокове за сключване на сделки – близо две трети от купувачите намират търсения имот в рамките на месец и около 40% от жилищата се реализират за по-малко от 30 дни.

Най-много покупко-продажби – 40% са осъществени без отстъпка. Други една четвърт от сделките са реализирани с коментар по цената между 1000 и 5000 евро, а отстъпките под 1000 евро са над една пета.

"Продавачите стават все по-добре ориентирани и запознати със състоянието на пазара, заради което повечето предлагани имоти са на разумни цени и не се наблюдава сериозно разминаване между очакванията на двете страни", коментира Димитров.

Купувачите във Варна най-често са на възраст между 30 и 50 години. Обикновено това са семейства с деца, които търсят място за живеене. Покупките от чужденци са незначителен дял, като интересът е предимно от руски граждани.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?