Една година МС блокира работата на Съвета за развитие на гражданското общество

14 граждански организации поискаха съдействие от новото служебно правителство

Една година МС блокира работата на Съвета за развитие на гражданското общество

Съветът за развитие на гражданското общество трябва да започне да работи. За това настояха 14 неправителствени организации, избрани за членове на съвета, в отворено писмо до президента Румен Радев, министър-председателя на служебното правителство Стефан Янев и до медиите.

Поводът е навършването точно на една година, откакто членовете на Съвета са избрани. Той не работи официално, защото Министерският съвет (МС) не е приел решение за узаконяване на неговия състав.

Според организациите, подписали писмото, това прави още по-сложен "и без това трудния диалог между неправителствените организации и изпълнителната власт и то в период на тежка здравна, социална и икономическа криза, когато взаимодействието между тях беше и продължава да е изключително необходимо".

Благодарение на многобройните дарителски и доброволчески инициативи, организирани от граждански организации, стотици болници, социални институции и хиляди хора и семейства бяха подкрепени още в първите месеци на кризата, която причини Covid-19

Организациите настояват за възможно най-бързо конституиране на Съвета за развитие на гражданското общество и изразяват готовност активно да работят в бъдещия консултативен орган към Министерския съвет.

На 14 май 2020 г. правителствената пресслужба обяви членовете на Съвета за развитие на гражданското общество (СРГО). Бяха избрани 14 организации чрез електронно гласуване на неправителствения сектор при забележителна избирателна активност от 75% от всички организации, регистрирани за участие във вота.

Според Закона за юридическите лица с нестопанска цел Съветът е консултативен орган към правителството, който участва в разработването и провеждането на политики за развитието на гражданското общество в България. Цяла година след избора на членове обаче този съвет все още не работи официално.

Организациите, подписали писмото, са:

"Асоциация на европейските журналисти – България"

"Асоциация на парковете в България"

"Българска асоциация за алтернативен туризъм"

"Български дарителски форум"

Българският червен кръст

Български хелзинкски комитет

Сдружение "Еквилибриум"

Български фонд за жените

Фондация "Български център за нестопанско право"

Фондация "За нашите деца"

Фондация "Заедно в час"

Фондация "Карин дом"

Фондация "Работилница за граждански инициативи"

Фондация "Светът на Мария" 

Споделяне

Още от България