Една от десет катастрофирали в Румъния коли е регистрирана в България

При осем на сто от катастрофите, станали миналата година в Румъния, е виновен румънски шофьор, шофиращ автомобил в българска регистрация, информира днес в онлайн изданието си румънският вестник "Зиарул финанчиар" в материал под заглавие "Една от десет коли в катастрофите в Румъния е регистрирана в България", цитиран в четвъртък от БТА.

 

"От извършената проверка стана ясно, че до 31 март 2014 година в румънската полиция има данни за 109 928 автомобила, регистрирани в България, които са били спирани за проверка от пътните полицаи", казва комисар Ръзван Ръдой от главния инспекторат на румънската полиция.

 

През 2013 година автомобили, регистрирани в България, са участвали на територията на Румъния в 942 катастрофи, в резултат на които е имало човешки жертви. По данни на румънската полиция в 691 от тези катастрофи, тоест при 73 процента от случаите, вината е била на шофьора на автомобила с българска регистрация. Като цяло миналата година в Румъния е имало 8550 пътно-транспорти произшествия, при които са загинали 1859 души, а 8155 са били тежко ранени.

 

Общо в Румъния има регистрирани 4,8 милиона автомобили и фирмени превозни средства. Спрямо този брой, автомобилите, регистрирани в България, представляват 2,3 на сто, но спрямо броя на катастрофите с автомобили с българска регистрация излиза че над 11 на сто от катастрофите в Румъния са с участие на автомобил с българска регистрация.

 

В този контекст Асоциацията на производителите и вносителите на автомобили в Румъния подкрепя ограничаването на автомобили, шофирани от румънски граждани, но регистрирани в други държави.

 

Основен проблем при автомобилите, регистрирани в България, е фактът, че те официално се притежават от български граждани, на чието име са записани стотици и дори хиляди автомобили, според източници, близки до полицията. В случай на пътен инцидент идентифицирането на автомобилния водач е много трудно.

Споделяне

Още от Балкани

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?