Една пета от българите харчат неразумно по Коледа и Нова година

Всеки десети работещ чака празничен бонус, който обикновено не получава

Една пета от българите харчат неразумно по Коледа и Нова година

Над една пета от българите харчат неразумно по време на коледните и новогодишните празници. Това показва проучване на сайта за кредитни консултации "Кредитпойнт".

Така празничната еуфория през декември може да се отрази пагубно на бюджета на съществена част от българските домакинства. Тази тенденция става все по-видима с всяка изминала година, предупреждават от "Кредитпойнт" и съветват българите да бъдат внимателни, за да не изпаднат в прекомерно задлъжняване.

Нерядко през януари домакинствата закъсняват и изпитват затруднения дори с плащането на задължителните сметки за ток и парно, както и на вноските по кредити, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит Център" и "Кредитпойнт". Според него по Коледа и Нова година хората харчат не само повече от предвиденото от заплатите си, но и посягат към спестяванията си.

Заради неразумното харчене за празниците, годината на тези потребители започва с лишения, за да погасят задължителните си разходи. По този начин лесно се стига и до забавянето на вноските по кредити, което води и до натрупване на допълнителни задължения от наказателни лихви. Обикновено финансовите затруднения имат "домино" ефект и продължават и през февруари и март, посочва Тошев.

Задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски до средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си, сочи проучването на "Кредитпойнт". Прогнозата на експертите за януари 2015 г. е да станем свидетели на нов ръст в закъснялото покриване на задължителни разходи.

"Преди да пристъпят към покупки и резервиране на ваканции, домакинствата трябва да обмислят внимателно действията си и да преценят дали и как това ще се отрази на следващите няколко месеца. Изникването на непредвидени разходи също не бива да се забравя", съветва Тошев.

Вместо облекчение коледните бонуси се явяват проблем, защото около 10% от работещите, въпреки че очакват да ги получат, не ги взимат, сочи проучването. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в първите месеци на новата година. Затова от "Кредитпойнт" съветват онези, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си преди реално да са ги получили.

Споделяне

Още от Бизнес