Една социална помощ може да замени сегашните и да покрива различни нужди

Една социална помощ може да замени сегашните и да покрива различни нужди

Една социална помощ да замени сегашните социални, енергийни и друг вид мерки за социална подкрепа обмисля социалното министерство.

До 4 месеца ведомството трябва да изготви анализ на действащото законодателство в областта на социалните услуги и помощи и да представи проект на Кодекс за социална подкрепа, който да обедини в един нормативен акт цялостната държавна политика в областта.

Целта, която ще си поставим за всички видове помощи, е те да бъдат предоставяни както и досега, но в по-голяма връзка с отделните социални услуги, да има по-добър индивидуален подход, да се окрупнят социалните пакети, каза социалният министър Деница Сачева.

"Тук въпросът е концептуален, трябва ли да имаме толкова много бедни хора - да имаме енергийно бедни, водно бедни, социално бедни, дигитално бедни и така нататък, или трябва да говорим затова да имаме един пакет от месечна помощ, която се предоставя на лице, което е социално слабо, с  което то съответно да може да покрие всички свои нужди". 

Според Сачева България не е несоциална държава, повече от 14 млрд. лв. е общият бюджет за социални плащания, 31% са за социална политика. "И постоянно имаме недоволство, неефективността на плащанията често се поставят под съмнение.Има усещане, че държавата не подкрепя достатъчно семействата с деца", коментира Деница Сачева. Според нея недоволство има най-вече, когато стане дума за отложения Закон за социалните услуги.

Освен хора, които се притесняват от него, тя вижда и такива, които го използват за политически цели, има засегнати и религиозни общоности, които вече няма да могат на влияят на по-малко образованата част от населението.

Законът не застрашава българските семейства, категорична е Сачева. Според нея на първо място трябва да се помисли за промени в закона за закрила на детето по отношение на дефиницията за дете в риск.

Тя увери, че тема номер едно е укрепване капацитета на социалната система. Качеството на социалните услуги е функция на качеството на хората които работят в тях, на възможностите, с които могат да подкрепят семействата, подчерта министърът. Тези, които ни упрекват в бездействие, са тези, които злоупотребяват, създавайки превратен образ на социалния работник твърдейки, че той е нещо зло, което може да навреди, коментира тя.

Деница Сачева подчерта за пореден път, че по време на извънредното положение МТСП е било второто най-натоварено ведомство, след МЗ. Нямаше забавени плащания към хората с увреждания, нямаше прекъсване на програмата за лични асистенти, каза тя. 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?